Ratatouille (ratatuj)
Jakie to było dobre... To najlepszy czas na warzywne dania. A to jest wyjątkowo smaczne. Ratatouille to jarska potrawa prowansalska. Podstawę stanowią bakłażany, cukinie, papryki, cebule i pomidory. Można je podawać na różne sposoby, na ciepło lub zimno, z chlebem lub makaronem, jako dodatek do mięsa lub ryby, jako samodzielne danie lub jako przekąskę. Najważniejsze, że zawsze jest smacznie!
Sposób robienia podpatrzyłam na filmiku ze strony Bon appetit
składniki
600 g bakłażanów
300 g cukinii
2 - 3 drobne cebule - biała i czerwona
2 papryki - czerwona i zielona
4 ząbki czosnku
250 g pomidorków cherry
1 średni pomidor
3 gałązki tymianku
1/2-3/4 szklanki oliwy z oliwek
garść bazylii
sól, pieprz
przygotowanie
Bakłażan obrać, pokroić w kostkę. Cukinię ze skórką, pokroić w plasterki. Bakłażany i cukinię włożyć do sita, posypać dwiema łyżeczkami soli, wymieszać, odstawić na 30 minut.
Odcisnąć i osuszyć papierowym ręcznikiem.
Piekarnik nagrzać do 200 st, C
W garnku z grubym dnem, takim który można wstawić do piekarnika, rozgrzać 1/4 szklanki oliwy. Dodać połowę bakłażanów i cukinii, tak aby były w jednej warstwie i obsmażać na średnim ogniu, stale mieszając aż lekko się zrumienią - ok 5 minut. Przełożyć do miski i do garnka dolać oliwę, i obsmażyć pozostałe warzywa. Gotowe przełożyć do miski.
Wlać do garnka pozostałą oliwę, dodać związane sznurkiem gałązki tymianku, pokrojoną w piórka cebulę, pokrojony w plasterki czosnek, paprykę pozbawioną pestek i pokrojoną w mniejsze kawałki. Podsmażać, mieszając ok 10 minut - tak długo aż cebula zmięknie i lekko się zbrązowi. Dodać 1/3 pomidorków cherry i pokrojonego w ćwiartki pomidora, obsmażać kolejne 5 minut. Dodać cukinię i bakłażan, wymieszać, doprawić solą i pieprzem, posypać na wierzchu pozostałymi pomidorkami. Nie mieszać.
Wstawić garnek do nagrzanego piekarnika, zapiekać przez 20 - 30 minut, do czasu aż wszystkie warzywa będą miękkie a pomidorki zaczną pękać. Można pod koniec włączyć górny grill, o ile Wasz piekarnik ma taką opcję.
Jeżeli nie macie garnka który można wstawić do piekarnika, należy wszystko po obsmażeniu przełożyć do odpowiedniego naczynia żaroodpornego
Do gotowego dania dodać bazylię.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam