Puszyste placuszki z ziołami, na kefirze
Te delikatne, puszyste placuszki powstały trochę przez przypadek. Miałam w lodówce dużą porcję domowego kefiru, był już dosyć kwaśny. Wypić nie miałam chęci, wylać tym bardziej. Ponieważ w lodówce były jeszcze resztki zapiekanych warzyw (klik ), placki wydały mi się do nich świetnym dodatkiem. Jeżeli wolicie placuszki na słodko, wystarczy pominąć zioła i paprykę. Polecam!
składniki
800 ml kefiru
3 jajka
300 g mąki samorosnącej + dodatkowa
1/4 łyżeczki soli
ok 20 g ziół - koperek, pietruszka
1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach - opcjonalnie
przygotowanie:
Jajka wbić do miski, dodać mąkę, kefir i szczyptę soli. Wymieszać przy pomocy trzepaczki (rózgi) lub blendera na gładką masę. Dodać zioła, odstawić na 15 minut . Sprawdzić czy ciasto jest odpowiednio gęste - powinno być gęstsze niż naleśnikowe. Jeżeli wyda nam się zbyt rzadkie ( placki za bardzo rozlewają się podczas smażenia) należy dodać więcej mąki.
Rozgrzać patelnię nieprzywierającą, wlać łyżeczkę oleju. Rozprowadzić po powierzchni. Przy pomocy małej łyżki wazowej nalewać ciasto. W zależności od wielkości patelni, smażyć od jednego do kilku sztuk placuszków równocześnie.
Kiedy ciasto zacznie się lekko ścinać i na powierzchni pojawią się małe bąbelki, przewrócić placuszki na drugą stronę. Lekko zrumienione przełożyć na talerz a na patelnię dodać nieco oleju i smażyć kolejne placki.
Podawać z dowolnymi, wytrawnymi dodatkami. Smacznego!
Uwielbiam placki na kefirze, to był dobry pomysł zagospodarowania kefiru :-)
OdpowiedzUsuńTakie z ziołami są idealne do warzyw !
Usuń