Zupa z boczniakami i jajkiem
Pyszna zupa z boczniakami i jajkiem. Nie jest pracochłonna, więc na ciepłe dni idealna. Wykorzystałam mrożony wywar wołowy. Można też, zgodnie z oryginalnym przepisem (ze strony China Sichuan Food) użyć po prostu wody, ale sądzę ze wywar czy mięsny czy warzywny, da bardziej aromatyczny efekt. Zupę doprawiłam sosem rybnym. Polecam!
Składniki
ok 150 g świeżych boczniaków
3 plasterki imbiru
1000 ml wody lub wywaru ( miałam wołowy)
1 jajko, rozmieszane
sos rybny - do smaku
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
sól
olej do smażenia
do podania
zielony szczypior z dymki
przygotowanie
Boczniaki opłukać, osuszyć, jeżeli są duże podzielić na mniejsze kawałki. W głębokiej patelni lub garnku rozgrzać olej. Dodać grzyby i smażyć ok 1 - 2 minut aż lekko zmiękną.
Wlać wywar, dodać 3 plastry imbiru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok 10 minut. Jajko rozmieszać w małej miseczce.
Zwiększyć ogień i wlać do zupy ubite jajko. Cały czas mieszać zupę widelcem, do czasu aż powstaną jajeczne kłaczki. Wyłączyć ogień. Dodać 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, doprawić sosem rybnym i solą. Wymieszać.
Po nalaniu na talerze posypać posiekanym szczypiorem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam