Zupa z boczniakami i jajkiem

Pyszna zupa z boczniakami i jajkiem. Nie jest pracochłonna, więc na ciepłe dni idealna. Wykorzystałam mrożony wywar wołowy. Można też, zgodnie z oryginalnym przepisem (ze strony China Sichuan Food)  użyć po prostu wody, ale sądzę ze wywar czy mięsny czy warzywny, da bardziej aromatyczny efekt. Zupę doprawiłam sosem rybnym. Polecam!





Składniki
ok 150 g świeżych boczniaków
3 plasterki imbiru

1000 ml wody lub wywaru ( miałam wołowy)
1 jajko, rozmieszane
sos rybny - do smaku
1/2 łyżeczki oleju sezamowego
sól
olej do smażenia

do podania
zielony szczypior z dymki


przygotowanie
Boczniaki opłukać, osuszyć, jeżeli są duże podzielić na mniejsze kawałki. W głębokiej  patelni lub garnku rozgrzać olej. Dodać grzyby i smażyć ok 1 - 2 minut aż lekko zmiękną.
Wlać wywar, dodać 3 plastry  imbiru. Doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez ok 10 minut. Jajko rozmieszać w małej miseczce.
Zwiększyć  ogień i wlać do zupy  ubite jajko. Cały czas mieszać zupę widelcem, do czasu aż powstaną jajeczne kłaczki. Wyłączyć ogień. Dodać 1/2 łyżeczki oleju sezamowego, doprawić sosem rybnym i solą. Wymieszać.
Po nalaniu na talerze posypać posiekanym szczypiorem. Smacznego!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary