Wiosenne grzanki z awokado, bazylią i truskawkami

Zaskakująco smaczne połączenie. Pyszna grzanka na śniadanie lub lunch. Bazylia, awokado i truskawki znakomicie się uzupełniają. Bardzo polecam!

Inspiracją był przepis ze strony Love and lemons


Składniki
4 tosty z chleba tostowego lub zwykłego

4-6  umytych i pokrojonych w plasterki lub ćwiartki truskawek
ocet balsamiczny

1 dojrzałe awokado
świeża bazylia
sok z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie
Truskawki włożyć do  małej miski, skropić łyżką octu balsamicznego. Odstawić przynajmniej na 5 minut.  W tym czasie w tosterze przygotować grzanki . Jeżeli nie mamy tostera, możemy opiec grzanki na patelni lub w piekarniku.
Awokado przekroić na pół, wydobyć przy pomocy łyżki miąższ i pokroić w kostkę. skropić sokiem z cytryny i lekko posolić. Na każdej grzance ułożyć porcję awokado, lekko rozgnieść widelcem, położyć kilka listków bazylii i parę plasterków truskawek. Posypać  świeżo zmielonym czarnym pieprzem, w razie potrzeby doprawić solą do smaku. Można lekko skropić octem. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary