Wiosenne grzanki z awokado, bazylią i truskawkami
Zaskakująco smaczne połączenie. Pyszna grzanka na śniadanie lub lunch. Bazylia, awokado i truskawki znakomicie się uzupełniają. Bardzo polecam!
Inspiracją był przepis ze strony Love and lemons
Składniki
4 tosty z chleba tostowego lub zwykłego
4-6 umytych i pokrojonych w plasterki lub ćwiartki truskawek
ocet balsamiczny
1 dojrzałe awokado
świeża bazylia
sok z cytryny
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie
Truskawki włożyć do małej miski, skropić łyżką octu balsamicznego. Odstawić przynajmniej na 5 minut. W tym czasie w tosterze przygotować grzanki . Jeżeli nie mamy tostera, możemy opiec grzanki na patelni lub w piekarniku.
Awokado przekroić na pół, wydobyć przy pomocy łyżki miąższ i pokroić w kostkę. skropić sokiem z cytryny i lekko posolić. Na każdej grzance ułożyć porcję awokado, lekko rozgnieść widelcem, położyć kilka listków bazylii i parę plasterków truskawek. Posypać świeżo zmielonym czarnym pieprzem, w razie potrzeby doprawić solą do smaku. Można lekko skropić octem. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam