Bakłażan na ostro, faszerowany wieprzowiną
Bakłażany najbardziej lubię faszerowane. Farsz może być bezmięsny, tym razem wersja dla mięsożerców. Farszu było dużo, więc po upieczeniu połówka bakłażana była wystarczającą porcją dla jednej osoby. Nie miałam w domu żadnych zieloności, ale myślę, że dodatek nawet prostej sałaty lodowej z czosnkowym sosem, bardzo by do tak upieczonych bakłażanów pasował. Polecam!
składniki (2 porcje)
1 duży bakłażan
1 cebula czerwona, pokrojona w kostkę
ok 250 g mięsa wieprzowego, zmielonego (szynka, schab)
200 g pomidorów
ok 60 ml białego wina
1 łyżeczka harissy
125 g mozzarelli
sól i świeżo zmielony czarny pieprz
ostra papryka w płatkach
duży pęczek kolendry - zostawić parę gałązek do dekoracji
oliwa do smażenia
do podania
jogurt naturalny
harissa
sól
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 st.C.
Przeciąć bakłażan wzdłuż na pół, a następnie miąższ ponacinać w kratkę, nie przecinając skóry. Przy pomocy ostrej łyżeczki usunąć miąższ, zostawiając ściankę ok 1 cm grubości. Umieścić wydrążone połówki obok siebie na blaszce, każdą lekko skropić oliwą, posolić. Piec przez 15 - 20 minut - tak długo aż pozostawiony miąższ będzie miękki, ale nie przypieczony.
Podgrzać dwie łyżki oleju w dużej patelni. Dodać cebulę, smażyć na małym ogniu przez ok 5 minut. Dodać pokrojony w kostkę miąższ bakłażana, smażyć na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając. Kiedy bakłażan lekko zmięknie, dodać wino, pokrojone w kostkę pomidory i smażyć dalej.
W międzyczasie na drugiej patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucić mielone mięso, dokładnie porozdzielać je na drobne kawałki przy pomocy drewnianej lub plastikowej łopatki. Smażyć ok 5 minut, aż mięso lekko się zrumieni i nie będzie już surowe. Tak obsmażone Przełożyć na patelnię bakłażanami, wmieszać harissę i gotować kolejne 5 - 6 minut.
Farsz doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką w płatkach. Dodać mozzarellę pokrojoną w kostkę i posiekaną kolendrę, wymieszać.
Usunąć bakłażany z pieca i zwiększyć temperaturę do 220 st C. Napełnić połówki bakłażanów przygotowanym farszem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec przez 10-15 minut, tak długo aż ser w farszu się stopi a całość będzie gorąca. Podawać posypane listkami kolendry, z jogurtem wymieszanym z harissą i doprawionym solą. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam