Zielona sałatka z brokułów i awokado
Sałatka niezwykle prosta do zrobienia, z niewielkiej ilości składników. Bardzo chrupiące brokuły i kremowe awokado, tworzą przyjemne połączenie. Brokuły można oczywiście gotować dłużej, tak, aby były miękkie, ale ja zdecydowanie wolę je w wersji chrupiącej, niemal surowej. Polecam!
składniki:
1 dojrzałe awokado
1 brokuł
garść listków świeżej bazylii - dałam grecką
sos
sok z 1 cytryny + trochę do skropienia awokado
2 łyżki pasty sezamowej - tahini
3 -4 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżeczka sosu sojowego
1/3 łyżeczki papryki w płatkach
sól, pieprz - do smaku
przygotowanie
Brokuły podzielić na małe różyczki, takie na jeden kęs. Włożyć do garnka, zalać gotującą wodą, gotować ok 2- 3 minut, tak aby po wyjęciu były bardzo chrupiące. Przełożyć do miski z zimną wodą, a następnie odcedzić na sicie.
Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę. Łyżką wyjąć miąższ, a następnie pokroić go w kostkę. Skropić lekko sokiem z cytryny.
Przygotować sos. Wszystkie składniki umieścić w słoiku, słoik zakręcić, dobrze wymieszać potrząsając słoikiem. Doprawić do smaku.
Awokado i brokuły włożyć do miski, dodać listki bazylii, polać sosem, lekko wymieszać. Smacznego!
samo zdrowie :)
OdpowiedzUsuńto prawda ;)
UsuńFajny pomysł dla osób, które lubią zieleninę Pozdrawiamy Serdecznie – Da Pietro
OdpowiedzUsuńOch, nawet mięsożercy czasem muszą zjeść coś zielonego ;) Pozdrawiam!
Usuń