Turecki sos jogurtowy haydari
Przepis na ten sos znalazłam na stronie Tureckiego Sklepu. Kupuję w nim czasem moje ulubione tureckie przyprawy. Szykowaliśmy akurat baranie kebaby, więc przepis zobaczyłam w idealnym momencie. Sos jest pyszny, znakomity do wszelkich mięs z grilla. Bardzo polecam!
składniki
150 g gęstego jogurtu - użyłam greckiego
100 g fety
3 łyżki oliwy
1 - 2 starte ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej mięty
2 łyżki koperku
1/4 łyżeczki mielonego kminu
sól - do smaku
przygotowanie
W miseczce rozgnieść widelcem fetę. Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Dodać starty czosnek, miętę, koperek, kmin. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Przygotować co najmniej na 30 minut przed podaniem. Smacznego!
pyszna propozycja
OdpowiedzUsuńJest świetny!
Usuń