Turecki sos jogurtowy haydari

Przepis na ten sos znalazłam na stronie Tureckiego Sklepu. Kupuję w nim czasem moje ulubione tureckie przyprawy. Szykowaliśmy akurat baranie kebaby, więc przepis zobaczyłam w idealnym momencie. Sos jest pyszny, znakomity do wszelkich mięs z grilla. Bardzo polecam!






składniki
150 g gęstego jogurtu - użyłam greckiego
100 g fety
3 łyżki oliwy
1 - 2 starte ząbki czosnku
1 łyżeczka suszonej mięty
2 łyżki koperku
1/4 łyżeczki mielonego kminu
sól - do smaku

przygotowanie
W miseczce rozgnieść widelcem fetę. Dodać jogurt i oliwę, wymieszać. Dodać starty czosnek, miętę, koperek, kmin. Wymieszać, doprawić do smaku solą. Przygotować co najmniej na 30 minut przed podaniem. Smacznego!







2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary