Truskawkowy krem z mascarpone
Błyskawiczny, pyszny majowy deser. Mało słodki, za to pachnący truskawkami. Sezon na truskawki już trwa, warto zrobić sobie taką owocową przyjemność. Polecam!
składniki - 2 - 3 porcje
250 g serka mascarpone
200 g zimnej śmietanki 30%
2 łyżki ksylitolu
250 g truskawek
przygotowanie
Truskawki umyć, odciąć szypułki, odłożyć kilka do przełożenia i przybrania deseru, resztę zmiksować. Śmietanę ubić, pod koniec ubijania dodawać po łyżce serek i ksylitol. Dobrze zmiksować, aby nie było serowych grudek. Połowę kremu odłożyć, a do drugiej dodać 3/4 musu z truskawek. Wymieszać. W szklaneczkach układać: warstwę białego kremu, warstwę kremu truskawkowego, kolejną warstwę kremu białego. Polać resztą musu i przybrać pokrojonymi truskawkami. Dodać parę listków mięty.
Deser przybrać, schłodzić przed podaniem . Smacznego!
Zawsze, kiedy wydaje mi się, że poziom stężenia truskawek w moim organizmie już osiągnął wartości szczytowe, trafiam na taki przepis :D Cudowny pomysł na deser!
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
Usuń