Żurawiny, jabłka i gruszki pod kruszonką
W czeluściach zamrażarki odkryłam torebkę mrożonych żurawin. Dzień był piękny i chęci do dużego przerabiania nie miałam. Owoce pod kruszonką wydały mi się idealne. Dzięki dodaniu żurawiny, deser nie jest mdły, jest lekko kwaskowaty, co bardzo mi się podoba. Najsmaczniejsze są owoce parę minut po upieczeniu, jeszcze lekko ciepłe. Ale i drugiego dnia są pyszne. Można je podać z bitą śmietaną, można z kulką lodów, lub po prostu posypać cukrem pudrem lub ksylitolem. Można zamiast gruszek dodać więcej jabłek. Taki deser świetnie sprawdzi się w czasie weekendowego odpoczynku, nie wymaga wielu przygotowań. To pyszny i prosty pomysł na świeżą lub mrożoną żurawinę. Bardzo polecam!
składniki
składniki
250 g świeżej żurawiny
ok 200 g (2 małe lub 1 duża) gruszek
ok 400 g jabłek
sok z 1 mandarynki lub 1/2 pomarańczy
2-3 łyżki ksylitolu (lub do smaku) lub cukru
1 łyżka mąki
kruszonka:
110 g masła roztopionego
80 g brązowego cukru lub 80 g ksylitolu
180 g mąki
do podania:
ubita śmietana kremówka lub lody
przygotowanie
Rozgrzać piekarnik do 200 C. Świeżą żurawinę umyć, osuszyć, mrożonej nie rozmrażać, jabłka i gruszki obrać, pokroić w niedużą kostkę - ok 1,5 cm. Owoce włożyć do miski, posypać mąką i ksylitolem, wymieszać, dodać sok z mandarynki. Tak przygotowane włożyć do formy na placek - ok 28 cm średnicy.
Przygotować kruszonkę. W misce wymieszać mąkę z ksylitolem lub cukrem, dodać roztopione ciepłe masło, wymieszać widelcem lub palcami, tak aby powstała kruszonka. Posypać owoce i piec w piekarniku przez 35-45 minut, aż kruszonką zrobi się chrupiąca i złoto-brązowa, a owoce będą całkiem miękkie i bulgoczące.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam