Jajka pieczone w oliwie

Świetny pomysł na pyszne śniadanie. Przepis znalazłam na blogu Facet i Kuchnia. Jajka są bardzo smaczne i mają zupełnie inny smak niż tradycyjnie smażone na patelni. To oczywiście zasługa nie tylko metody przyrządzania, ale i sporego dodatku lekko kwaskowatego sumaku.  Bardzo mi smakowały podane z grzankami, ale oprócz nich, miałam pod ręką kawałek świeżej bułki, dzięki której w naczynkach nie została nawet kropla oliwy. Palce lizać!



składniki – na 2 porcje:
2 jajka z wolnego wybiegu
4 łyżki oliwy extra virgin
1 - 1,5 łyżeczki sumaku
sól
pieprz

Do podania 
pasta z awokado np wg tego przepisu
chleb lub tosty

przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200 st C. Przygotować nieduże, płytkie naczynka żaroodporne. Moje mają średnicę . Do każdego wlać po dwie łyżki oliwy. Wstawić do nagrzanego piekarnika. Po ok 7 minutach oliwa powinna być już gorąca. Naczynia wyjąć, do każdego wbić jajko, posypać solą, pieprzem i sporą ilością sumakiem. Wstawić ponownie do piekarnika i piec przez 5 - 7 minut. 
Białko powinno się całkowicie ściąć, a żółtko pozostać lekko płynne. 
Podawać z pastą z awokado i pieczywem. Smacznego!










Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary