Goleń wołowa z grzybami z wolnowaru

Jakiś czas temu trafiłam na goleń wołową pokrojoną w plastry jednakowej grubości. Pomyślałam, że to idealne mięso do przygotowania w wolnowarze. Użyłam boczniaków, można dodać pieczarki, robiłam też wersję z suszonymi prawdziwkami (nie trzeba ich moczyć, wystarczy wrzucić parę sztuk do wolnowaru razem z warzywami). Polecam, bo to smaczne, a w sumie mało kłopotliwe w przygotowaniu danie.



składniki
ok 1000g goleni wołowej z kością (5 plastrów z kością gr ok 2,5 cm każdy)
pieprz
sól
olej lub oliwa z oliwek

do pieczenia:
1 cebula czerwona
2-3 łodygi selera naciowego
6-7 ząbków czosnku
1 marchewka
120 g grzybów - pieczarki lub boczniaki
3-4 gałązki tymianku
2 szklanki czerwonego wina ( lub 1 białe, 1 czerwone)
1 szklanka bulionu wołowego

do zagęszczenia sosu:
łyżka masła
1 łyżka mąki

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Mięso umyć, osuszyć, posolić i popieprzyć. Obsmażyć ze wszystkich stron na oliwie. Mięso odłożyć na bok a na patelnię wlać wino i bulion. zagotować, zeskrobać z patelni wszystkie resztki pozostałe po smażeniu. Cebulę obrać, pokroić w piórka. Seler obrać z włókien, pokroić w plasterki. Marchewkę pokroić w plasterki. Na dno misy wolnowaru włożyć warzywa, lekko posolić dodać ząbki czosnku, obsmażone mięso, tymianek, podlać gorącym winem i bulionem. Gotować w ustawieniu LOW przez 10 - 12 godzin. Wyjmować bardzo ostrożnie - mięso się rozpada. Przed podaniem można sos przelać na patelnię i zagęścić dodając do niego łyżkę masła dokładnie rozgniecioną z łyżką mąki. Zagotować mieszając, aż lekko zgęstnieje. Smacznego!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary