Zimowy dorsz Skrei gotowany na parze
W tym miesiącu rządzi u nas dorsz Skrei. To kolejne danie z jego udziałem. Tym razem kupiłam kawałek tuszy, podzieliłam na dzwonka i ugotowałam na parze. Dodatkiem był pyszny ryż z jajkiem i smażone boczniaki. W zależności od tego jakiej grubości są dzwonka ryby, gotowanie może zająć trochę więcej czasu niż podałam. Należy do ryby po 7 minutach po prostu zaglądać. Jeżeli mięso jest śnieżnobiałe i łatwo się oddziela - to znaczy, że ryba jest gotowa.
Inspiracją był przepis z programu Sobota w kuchni
Inspiracją był przepis z programu Sobota w kuchni
składniki (2 porcje)
dwa dzwonka dorsza Skrei ( każde po ok 200g)
sok z cytryny lub limonki
sól
starta skórka cytrynowa
starta skórka pomarańczowa
1/2 łyżeczki startego imbiru
ryż
1 i 1/2 szklanki ugotowanego ryżu
1 jajko
1 łyżeczka oleju, najlepiej sezamowego
łyżka posiekanej dymki
boczniaki
3-4 boczniaki, pokrojone w podłużne paski
2 ząbki czosnku
szczypta soli
pieprz
sos sojowy- opcjonalnie
olej do smażenia
przygotowanie
ryba:
Rybę umyć, osuszyć. Jeżeli kupiliśmy rybę w kawałku, należy pokroić ją w dzwonka. Posolić z obu stron. Skropić sokiem z cytryny. Koszyk do parowania (używam bambusowego) wyłożyć podziurkowanym papierem do pieczenia. Ułożyć rybę, posypać niedużą ilością skórki z cytryny i pomarańczy i startym imbirem.
Koszyk przykryć i ustawić na odpowiednim garnku z gotującą wodą - u mnie duży wok). Po ok 7 -10 minutach, ryba powinna być gotowa - zależy od grubości plastrów. Gotowe mięso jest śnieżnobiałe i bez kłopotu daje się rozdzielać.
W czasie gdy ryba się paruje, przygotować ryż i grzyby.
Grzyby:
Na rozgrzany na patelni olej wrzucić drobno pokrojony czosnek i 3-4 plasterki ostrej papryki. Chwilę podsmażać, dorzucić pokrojone w paski boczniaki . Popieprzyć, smażyć, aż się ładnie zrumienią, ok 6 - 7 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec smażenia można dodać łyżkę sosu sojowego.
Ryż
W miseczce wymieszać jajko z łyżeczką oleju sezamowego i szczyptą soli.
Na patelni rozgrzać olej, wrzucić ugotowany ryż, smażyć tak długo, aż dobrze się zagrzeje. Cały czas mieszając wlać jajka, smażyć jeszcze ok. 3 minut aby jajka dobrze się ścięły. Zdjąć patelnię z ognia, dodać dymkę, wymieszać.
Na talerzach położyć porcję ryby, ryż i usmażone grzyby. Posypać dodatkowo dymką. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam