Pieczone ziemniaki z bryndzą
Bardzo lubię pieczone ziemniaki. A zapieczone z farszem, jeszcze bardziej. Tym razem farsz zrobiłam z bryndzy. Wyszło pysznie. Tak zrobione ziemniaki świetnie będą smakowały z zieloną sałatą lub dobrą surówką. Ja podałam je z surówką z fenkuła. Bardzo polecam!
składniki
4 ziemniaki podobnej wielkości
oliwa
farsz:
100 g bryndzy
2 duże łyżki jogurtu lub śmietany
sól
pieprz
przygotowanie
Ziemniaki umyć i bez obierania włożyć do garnka z wodą. Gotować ok 10 min od zagotowania wody, mają być na wpół twarde. Odcedzić, przełożyć do naczynia w którym będziemy piec, polać oliwą, obtoczyć w niej ziemniaki równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C na ok 40 min. Po tym czasie ziemniaki powinny być upieczone. Wyjąć, poczekać aż lekko ostygną.
Lekko przestudzone ziemniaki przekroić na pół, łyżeczką wydrążyć miąższ, zostawiając ok 0,5 cm miąższu przy skórce. Wydrążony miąższ przełożyć do miski, dodać 2 łyżki jogurtu, bryndzę, doprawić solą i pieprzem, dobrze wymieszać. Farszem napełniać wydrążone ziemniaki. . Ziemniaki ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w temperaturze 200 st.C przez ok 15 - 20 minut aż ziemniaki ładnie się zrumienią. Smacznego!
same piękne połączenia, smakowe i wizualne... talerz cudo!
OdpowiedzUsuńDzięki ;)
Usuń