fasola z kiełbasą z wolnowaru
Bardzo dobre, sycące, zimowe danie. Można je oczywiście bez problemu przygotować tradycyjnie, jednak wolnowar ma dla mnie tę przewagę, że po włożeniu składników zapominam o nim na parę godzin i nie martwię się, że fasola się przypali. Równocześnie danie jest moim zdaniem bardziej aromatyczne. Można użyć dowolnej ulubionej fasoli. Warto mieć w szafce puszki z pomidorami i fasolą. Bardzo polecam!
Inspiracja tutaj
Składniki
200 g ulubionej kiełbasy
50 g wędzonego boczku
425 g - 1 puszka czerwonej fasoli gotowanej na parze,
425 g - 1 puszka białej fasoli gotowanej na parze
400 g - puszka krojonych pomidorów
1/3 szklanki bulionu z kurczaka
1 cebula, pokrojona w kostkę
1 łyżka sosu Worcestershire
1 łyżka musztardy
1/2 - 1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach
sól, pieprz
Przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Kiełbasę pokroić w grube plasterki, boczek w małą kostkę. Do misy wolnowara włożyć pomidory, fasolę, cebulę, boczek, dodać przyprawy i bulion, lekko wymieszać. Na wierzchu rozłożyć kiełbasę. Gotować w ustawieniu low 6-8 godzin lub w ustawieniu high 4 godz. Przed podaniem wymieszać i ewentualnie doprawić. Smacznego!
a miska cudowna jak zwykle :) smacznie i ładnie :) buziaki!
OdpowiedzUsuńWiewiórko, dziękuje ;)
Usuń