Boczniaki pieczone w piekarniku
Do niedawna nie kupowaliśmy boczniaków. Sama nie wiem dlaczego. Teraz nadrabiam zaległości i co jakiś czas próbuję robić je na różne sposoby. Tym razem upiekłam grzyby w piekarniku, Chciałam uniknąć dużej ilości tłuszczu i smażenia. Grzyby wyszły pyszne. Tak przygotowane będą świetnym dodatkiem do wszelkich mięs i sałat. Bardzo polecam
składniki (2 porcje)
250 g boczniaków ( użyłam ostrygowatych)
5- 6 ząbków czosnku
kilka gałązek świeżego tymianku
oliwa
sól
pieprz młotkowany z kolendrą
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 st.C. Grzyby opłukać, osuszyć. Naczynie do zapiekania skropić oliwą, ułożyć boczniaki, lekko posolić, posypać pieprzem. Czosnek obrać i pokroić w plasterki. Równomiernie rozłożyć na grzybach. Na wierzch położyć gałązki tymianku. Całość ponownie skropić oliwą.
Naczynie wstawić do piekarnika na ok 20 - 25 minut. Mniej więcej w połowie czasu, grzyby przewrócić na drugą stronę. Podawać gorące lub lekko przestudzone. Smacznego!
jestem w Czechach kupilem tanio boczniaki zaraz pojda na pizze jak moja dziewczyna wroci. dzikei za ciekawy artykol :)
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł! Smacznego, pozdrawiam :)
UsuńBardzo fajnie napisany artykuł. Jestem pod wrażeniem.
OdpowiedzUsuńWielkie dzieki za przepis
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że smakowało
UsuńWyszły przepyszne
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę!
Usuń