Boczniaki a'la flaczki
Boczniaki można przygotowywać na wiele sposobów. Tym razem wystąpiły w roli flaczków. Warto mieć zamrożony dobry bulion. Wtedy przygotowanie jest naprawdę szybkie. Bardzo smaczne!
składniki:
ok 500- 600ml esencjonalnego bulionu kurzego
500 g boczniaków
1 cebula
1 mała marchewka
1 pietruszka
3 ząbki czosnku
1 łyżeczka imbiru
1/2 łyżeczki papryki ostrej (dałam pul biber)
1 łyżeczka papryki słodkiej
1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
1 łyżka pasty pomidorowej
sól, pieprz
majeranek
olej, masło
natka pietruszki - do podania
przygotowanie
Grzyby pokroić wzdłuż w paski. Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę. Czosnek drobno posiekać. Marchewkę i pietruszkę obrać. Pietruszkę pokroić w bardzo cienkie paseczki. Użyłam do tego obieraczki - nożyka do julienne. Marchewkę pokroić w plasterki. Na głęboką i dużą patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić cebulę dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażać, aż lekko zmiękną. Dodać łyżkę masła, marchewkę, pietruszkę i grzyby. Podsmażać, mieszając ok 3 minut. Zdjąć z ognia, dodać paprykę, imbir, gałkę muszkatołową i pastę pomidorową. Zalać rosołem, lekko przemieszać, gotować pod przykryciem na małym ogniu ok 20 min. Doprawić solą, pieprzem i sporą ilością majeranku.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam