Spaghetti z sosem z pieczonych pomidorów
Bardzo proste i bardzo pyszne danie. Mała ilość składników, a efekt świetny. W oryginalnym przepisie do pomidorów dodano jeszcze filet anchois, niestety akurat nie miałam, ale sos i tak wyszedł smaczny. Bardzo polecam na niekłopotliwy obiad.
Inspiracja tutaj
składniki ( na 2 porcje)
400 g - puszka - całych pomidorów bez skórki
6 - 7 ząbków czosnku
50 g masła, pokrojone w małe kostki
1/2 łyżeczki płatków papryki
sól, pieprz
ok 200 g makaronu spagetti
przygotowanie
Czosnek obrać, lekko rozgnieść. Pomidory razem z sosem wyłożyć do żaroodpornego naczynia. Rozgnieść je ręką, Posypać czosnkiem, rozłożyć równomiernie kawałki masła, posypać solą, pieprzem i płatkami papryki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220 st na 35 - 40 minut. Po tym czasie naczynie wyjąć, pomidory rozgnieść tłuczkiem do ziemniaków lub widelcem Wymieszać, w razie potrzeby doprawić, odstawić.
Ugotować makaron al'dente - zgodnie z instrukcją. Odlać ok szklanki wody z gotowania, odstawić, makaron przecedzić. Do pustego garnka włożyć makaron, dodać sos pomidorowy i część wody z gotowania makaronu. Wymieszać, jeżeli sos wyda się nam zbyt gęsty, dodać więcej wody. Podgrzewać przez ok 3 minuty, mieszająć, tak aby sos dobrze rozprowadzić. Położyć na talerzach, posypać sporą ilością grubo startego parmezanu. Smacznego!
sosu z pieczonych pomidorów jeszcze nie robiłam. :)
OdpowiedzUsuńU mnie też pierwszy raz. Ale warto - jest pyszny! Pozdrawiam ;)
UsuńFajna alternatywa dla standardowego sosu pomidorowego, chętnie zrobię do weekendowego makaronu :)
OdpowiedzUsuńCzekam zatem na opinię ;) Pozdrawiam
Usuń