Rolada z taleggio i szpinakiem

Przepis na tę roladę podał  w swojej książce "Cała Obfitość" Yotam Ottolenghi. Jest bardzo smaczna, a z ciastem dobrze się pracuje. Nie miałam creme fraiche, zastąpiłam ją greckim, gęstym jogurtem. Porcja jest bardzo duża, ale chlebowa rolada jest równie smaczna następnego dnia. Dobrym pomysłem jest lekkie podgrzanie pokrojonych już plastrów, tak aby ser ponownie się rozpuścił. Ciepłą roladę możemy podać z sałatą. Polecam!





składniki
ciasto
160 ml mleka, pełnotłustego
2 łyżeczki suszonych drożdży
350 g mąki pszennej chlebowej
1 łyżeczka drobnego cukru
50 ml oleju słonecznikowego
1 jajko
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli

farsz
80 g gęstego jogurtu
100 g szpinaku baby
20 g liści bazylii
100 g grubo startego twardego sera np pecorino
250 g sera taleggio
150 g suszonych pomidorów w oleju, odsączonych
1/2 łyżeczka soli
dodatkowo
1 jajko
2 łyżeczki maku

przygotowanie

Przygotować ciasto. Mleko lekko podgrzać ( do temp 30st C), dodać drożdże, wymieszać, odstawić na 10 minut.
Pozostałe składniki (mąkę, cukier, olej, jajko, żółtko i sól) włożyć do misy miksera, dodać mleko z drożdżami i mieszać na najniższych obrotach przez 2 minuty, następnie obroty zwiększć i wyrabiać jeszcze przez 7 minut. Ciasto powinno zmienić się w gładką kulę. Jeżeli wyrabiamy ciasto ręcznie, należy zagniatać ciasto o 5 minut dłużej.
Dużą miskę lekko natłuścić. Przełożyć do niej zagniecione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. U mnie sprawdza się piekarnik z włączoną żarówką. Po ok 45 minutach ciasto powinno podwoić objętość
Dużą blachę z piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto przełożyć na blat posypany mąką i delikatnie rozwałkować na prostokąt, tak aby zmieścił się na blasze. Ostrożnie przełożyć ciasto na blachę, o ile trzeba lekko rozciągnąć, przykryć ściereczką i odstawić na 30 minut. 
Po tym czasie równomiernie posmarować ciasto jogurtem, posypać 1/2 łyżeczki soli, rozłożyć szpinak, bazylię, ser pecorino, pokrojony w małą kostkę ser taleggio i suszone pomidory. Rozkładając składniki farszu pamiętać należy aby zostawić na brzegach ciasta ok 2 cm margines. Ciasto zawinąć ostrożnie w roladę (wzdłuż dłuższego brzegu), ułożyć tak aby połączenie znalazło się na spodzie. Przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 30 minut. 
Piekarnik nagrzać do 220 st. C.  Przed włożeniem do pieca, roladę posmarować z wierzchu roztrzepanym jajkiem i posypać makiem, Piec w temperaturze 220 st przez 10 minut a następnie zmniejszyć temperaturę do 180 st C i piec jeszcze 25 minut. Po tym czasie ciasto powinno być już dobrze upieczone.  Jeżleli wbijemy w środek ostry nóż nie powinien on być po wyjęciu oblepiony surowym ciastem.. Roladę lekko przestudzić i pokroić na grube plastry. Można ją też podawać w temperaturze pokojowej. Smacznego!





.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary