Flaki z parmezanem

To moje pierwsze podejście do flaków. Tak, pierwsze. Udane! W każdym razie tak twierdzi ten, który był głównym zjadaczem. Skoro mnie się udało, to uda się każdemu. Polecam!




składniki:
ok 1250ml esencjonalnego bulionu wołowego np z tego przepisu
lub 
składniki na wywar:
1000 g kości wołowych
ok 700 g szponder wołowy
włoszczyzna
przyprawy - pieprz, ziele angielskie, listek laurowy

900 g pokrojonych i podgotowanych flaków
1 marchewka
1 pietruszka
1 ząbek czosnku
1 łyżka imbiru
1 łyżeczka papryki ostrej
2 łyżeczki papryki słodkiej
1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
sól, pieprz
majeranek

tarty parmezan - opcjonalnie
2 łyżki pasty pomidorowej - opcjonalnie

przygotowanie
Dzień wcześniej ugotować esencjonalny bulion wołowy np według tego przepisu. (Ja swój wywar zrobiłam w wolnowarze. Kości i warzywa opiekłam w piekarniku tak jak w podanym przepisie, a następnie wstawiłam z pozostałymi składnikami na 10h do dużego wolnowaru  - 6l) Ostudzić, przecedzić, wstawić na noc do lodówki. Następnego dnia usunąć tłuszcz który się zebrał.
Flaki przygotować zgodnie z opisem. Ja dwukrotnie zalałam je zimną wodą, zagotowałam, wodę odlałam, flaki opłukałam.  Tak przygotowane zalać wrzącym bulionem i postawić w przykrytym garnku na niewielkim ogniu. Marchewkę i pietruszkę obrać, pokroić w bardzo cienkie paseczki. Użyłam do tego obieraczki - nożyka  do julienne. Na patelnię wlać łyżkę oleju, wrzucić warzywa, dodać posiekany czosnek, chwilę podsmażać, aż warzywa lekko zmiękną. Zdjąć z ognia, dodać paprykę imbir, gałkę. Wymieszać, dodać do gotujących się flaków. Posolić, doprawić pieprzem. Gotować tak długo, aż flaki będą miękkie. U mnie trwało to ok 40 minut.
Gotowe flaki doprawić majerankiem. 
Można podać bez żadnych dodatków. Można też flaki rozlać do miseczek, posypać mocno parmezanem i wstawć pod grill w piekarniku. Zapiekać aż parmezan się zrumieni. Kolejnego dnia przed zapiekaniem doprawiłam flaki pastą pomidorową i ta wersja była najsmaczniejsza. Smacznego!








2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary