Królik w winie w wolnowarze
Co jakiś czas nachodzi mnie chęć na przygotowanie królika. Nie należy on może do moich faworytów, gdyż ma delikatne i mało wyraziste mięso, ale mimo to podejmuję próby ;) Tym razem wypatrzyłam przepis, który wydał mi się idealny. Królik długo duszony w winie, z dużą ilością jałowca i grzybów. Moim zdaniem połączenie bardzo udane. Mięso nadal delikatne, jednak bardziej wyraziste, a sos bardzo smaczny! Podałam królika z tłuczonymi ziemniakami i surówką z cykorii. Polecam!
Przepis na podstawie książki Cathrerine Atkinson " Best ever recipes for Your Slow Cooker"
składniki ( 4 porcje)
1 królik ok 1,5 kg
marynata
1 cebula pokrojona w kostkę
3 ząbki czosnku posiekane
1 listek laurowy
350 ml czerwonego wina
2 gałązki świeżego tymianku ( lub 1/2 łyżeczki suszonego)
2 gałązki rozmarynu ( lub 1/2 łyżeczki suszonego)
1 łyżka owoców jałowca
dodatkowo
15 g suszonych prawdziwków
150 ml wody
natka pietruszki
sól, pieprz
masło
masło
przygotowanie
Królika umyć i osuszyć. Warto popatrzeć tutaj i zgodnie z opisem i filmem mięso podzielić.
Przygotować marynatę. W głębokim naczyniu wymieszać wino, cebulę, czosnek, liście laurowe, tymianek, rozmaryn i lekko rozgniecione owoce jałowca. Włożyć do marynaty kawałki mięsa, przykryć i odstawić do lodówki na co najmniej 4 godziny, a najlepiej na całą noc.
Grzyby szybko opłukać, zalać 150 ml gorącej wody. Odstawić.
Następnego dnia wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją.
Wyjąć królika z marynaty (marynatę zachować), osuszyć przy pomocy papierowego ręcznika. Na patelni rozgrzać oliwę, położyć mięso, zrumienić ze wszystkich stron. Mięso ułożyć w misie wolnowaru. Na patelnię wlać marynatę i wodę w której moczyły się grzyby (grzyby przykryć i odłożyć). Płyn zagotować, zeskrobać z patelni wszystkie smaki pozostałe po smażeniu mięsa. Gorącym winem zalać królika w wolnowarze. Gotować 3 godziny w ustawieniu high. Po tym czasie delikatnie wyjąć kawałki mięsa z sosu, a sos przecedzić przez sito. Z misy wolnowaru usunąć resztki przypraw, wlać sos, dodać mięso, dołożyć pokrojone w paski grzyby. Doprawić solą i pieprzem. Przykryć i gotować kolejną godzinę, lub do czasu aż mięso i grzyby będą całkiem miękkie. Gotowe mięso wyjąć z sosu na półmisek, przykryć folią aluminiową a do sosu dodać łyżkę masła, rozmieszać, dodać pietruszkę. Sosem polać królika i podawać. Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam