Kalafior zapiekany z serem Taleggio
Szybkie, proste i smaczne. Takie dania teraz najbardziej lubię. Na inne nie ma czasu. Taleggio można zastąpić innym, dobrze topiącym się serem. Ten sos wychodzi dosyć delikatny, jeżeli lubicie bardziej zdecydowane smaki, warto użyć ostrzejszego, bardziej wyrazistego sera. Bardzo polecam, bo smaczne.
Inspiracja tutaj
Składniki
1 kalafior (ok 650 g)
25 g masła
25 g mąki
290 ml mleka 3,2%
100 g sera Taleggio, pokrojonego w kostkę (skórka jest jadalna)
1 łyżka musztardy Dijon
kromka chleba (lub 1 - 2 łyżki tartej bułki)
1 łyżka oliwy
natka pietruszki do podania
przygotowanie
Piekarnik nagrzać do 200ºC. Kalafior podzielić na różyczki. W głębokiej patelni lub szerokim garnku zagotować wodę, posolić, dodać kalafior , doprowadzić do wrzenia i gotować na wolnym ogniu przez 4-5 minut, aż kalafior lekko zmięknie. Odcedzić, pozostawić na sicie aż zupełnie wystygnie.
Patelnię zdjąć z ognia, dodać pokrojony ser, wymieszać. Dodać musztardę, doprawić do smaku solą i pieprzem.
Kawałki kalafiora ułożyć w żaroodpornym naczyniu, zalać serowym sosem.
Kromkę chleba umieścić w blenderze, dodać oliwę, zmiksować na okruszki. Okruszkami posypać kalafior. Zamiennie możemy użyć tartej bułki wymieszanej z oliwą. Wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut,aż wierzch będzie ładnie przyrumieniony.
Przed podaniem polać lekko oliwą i posypać natką pietruszki. Smacznego!
Wygląda niesamowicie apetycznie :) Na takie danie to ja jestem chętna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję
UsuńKAlafior to moje ulubione warzywo trafiłaś moje smaki
OdpowiedzUsuńCieszę się ;)
UsuńMoja mama jest fanką kalafiora :) jej by z pewnością zasmakowało :)
OdpowiedzUsuńTrzeba przygotować i zaprosić ;) Pozdrawiam!
UsuńNaprawdę świetnie się prezentuję ten kalafior, nic tylko zajadać :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńDanie robi przede wszystkim niesamowite wrażenie wizualne! Smacznie i prosto - Pozdrawiamy - DaPietro :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję za miły wpis, brak dostępu do internetu spowodował, że przeczytałam dopiero dzisiaj. Pozdrawiam!
Usuńo mniam! ale pyszne połączenie smakowe :)
OdpowiedzUsuńWiewióro, dziękuję! Całkiem smaczne i ładne ;)
Usuń