Zielone gazpacho z koprem
Pięknie pachnąca koprem, letnia zupa. Krewetki okazały się znakomitym dodatkiem, ale jeżeli nie będziecie ich używać, posypcie zupę przed podaniem pokrojonymi w drobną kostkę warzywami - ogórkiem, pomidorem i cebulą. I koniecznie dajcie zupie czas - dopiero po nocy w lodówce, aromat kopru będzie wyraźny. Polecam.
składniki
1 dojrzały pomidor
2 żółte papryki
1 zielona papryka
3 - 4 ząbki czosnku
1 spora cebula
500 g ogórków
2 -3 duże baldachy kopru ogrodowego
parę łyżek oliwy z oliwek
sól, pieprz
pasta chimichurri (klik) - opcjonalnie
ocet winny do smaku
250 g krewetek, obranych - opcjonalnie
przygotowanie
Warzywa umyć, ogórki obrać, papryki pozbawić pestek.Wszystkie warzywa pokroić w mniejsze kawałki. Z baldachów odciąć nasiona - można nożyczkami. Papryki, pomidor, czosnek, cebulę, ogórki i nasiona kopru wrzucić do blendera lub malaksera i zmiksować na gładką masę. Doprawić do smaku solą, pieprzem, ewentualnie łyżką sosu chimichurri i octem. Wstawić na noc do lodówki, aby smaki dobrze się przegryzły. Następnego dnia przetrzeć przez sito, doprawić raz jeszcze, mocno schłodzić przed podaniem. Krewetki, całkowicie obrane, obsmażyć na oliwie z obu stron, ostudzić. Zupę rozlać do miseczek, polać oliwą, posypać papryką w płatkach i przybrać krewetkami. Smacznego!
no no no... intrygujące połączenie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, lepiej późno niż wcale ;)
UsuńWow, faktycznie bardzo intrygujące połączenie <3
OdpowiedzUsuńI całkiem udane ;)
UsuńJa bym jeszcze dorzucił jeszcze garść czarnych oliwek, gazpacho bez oliwek wg mnie się nie liczy ;)
OdpowiedzUsuńzawsze można dodać, Koper i oliwki....kto wie?
Usuń