Warzywa zapiekane w piekarniku czyli wariacje nt. hiszpańskiej tortilli
Czyszczenie lodówki - udane. Inspiracją była hiszpańska tortilla, którą bardzo lubię. Najwygodniej szykować to danie na żeliwnej patelni, którą bez problemu włożymy do piekarnika. Jeżeli takiej nie mamy, po wstępnej obróbce, składniki z patelni przekładamy do naczynia w którym będziemy piekli. To bardzo sycąca potrawa, można jeść na ciepło lub na zimno. Polecam!.
składniki
ok 400 g cukinii
1 cebula pokrojona w kostkę
3 - 4 ząbki czosnku, posiekane
4 ugotowane ziemniaki, pokrojone w plasterki - u mnie młode
garść ugotowanej fasolki szparagowej
oliwa z oliwek
6 jaj
40g tartego parmezanu
sól, pieprz
papryka w płatkach - opcjonalnie
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Cukinię pokroić wzdłuż w cienkie paski - przy pomocy obieraczki do warzyw. Na patelni, najlepiej takiej, którą możemy wstawić do piekarnika, rozgrzać oliwę, na małym ogniu zeszklić cebulę i czosnek. Dodać cukinię. Chwilę podsmażać. Dołożyć fasolkę i ziemniaki pokrojone w kostkę. Zdjąć z ognia. W misce ubić widelcem jajka, dodać sól, pieprz i paprykę. Dosypać parmezan, wymieszać. Masą zalać warzywa na patelni. Lekko warzywa podważać widelcem, tak aby masa jajeczna rozlała się w miarę równomiernie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st.C i piec ok 20 - 30 minut, do czasu aż masa się zetnie (sprawdzać wykałaczką). Podawać z sałatą, lekko przestudzone lub zimne. Smacznego!
MniamMniamMniam, ale fajne danko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, warto czasem przegląd lodówki zrobić ;)
UsuńŚwietnie to wygląda, koniecznie bede musiała wypróbować, mam akurat dość dużo warzyw na stanie :P
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będzie smakować ;) Pozdrawiam!
Usuń