Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza - lipcowa piekarnia
W lipcowej piekarni Amber zagościły owsiane bułeczki według przepisu Adama. Warto je upiec, są naprawdę bardzo smaczne. Do ciasta nie dodałam słodu, którego nie miałam, zastąpiłam go dwiema łyżeczkami cukru trzcinowego. Wiem, że to nie to samo, ale bułeczki i tak ładnie wyrosły. Mój rozczyn po wymieszaniu nie wydał mi się bardzo gęsty, czyli taki jak w opisie u Adama. Po 12 godzinach w lodówce miał ładne bąbelki.Ciasto właściwe mieszałam w robocie przy pomocy haka, ok 15 minut. Blat przed formowaniem bułek, lekko podsypałam mąką, może dlatego słabo kleiły się do nich płatki owsiane. Pomogło posmarowanie rąk olejem. Bułeczki wyrosły bardzo ładnie, piekłam je 10 minut dłużej niż w przepisie i w wyższych temperaturach (220, 190 st C).
Zanim zaczniecie piec, warto zajrzeć na blog Adama i poczytać o owsianych bułkach. Smacznego!
Przepis podaję za Amber:
Bułki owsiane extremalne AdamaPiekarza
Oryginalny przepis i dokładne instrukcje na blogu Adama – klik!
Składniki :
150g mąka owsiana pełnoziarnista
250g mąka pszenna typ 500
350g maślanka (prawdziwa bez dodatków)
3g drożdże instant
20g słód jasny pszeniczny ( dałam 2 łyżeczki cukru trzcinowego)
8g sól
20g polski olej rzepakowy
112g płatki owsiane ( nie błyskawiczne)
1 faza : zimny rozczyn 12 godzinny
150g mąka owsiana razowa
100g mąka pszenna typ 500
350g maślanka o temperaturze 20 st. C
20g słód jasny pszeniczny
3g drożdże instant
Najpierw rozpuść w maślance drożdże , następnie dodaj słód i mąki dokładnie wymieszaj .
Rozczyn powinien być bardzo gęsty – to zbuduje aromat.
Tak przygotowany rozczyn wstaw do lodówki na 12 godzin.
Po tym czasie fermentacji zimnej wyjmij na 2 godziny aby uzyskał temperaturę pokojową (18-24 st.C).
2 faza : ciasto właściwe :
623g rozczyn o temperaturze pokojowej (cała faza poprzednia)
150g mąka pszenna typ 500
8g sól
20g olej rzepakowy
Wszystkie składniki ciasta mieszaj 20 minut. Podziel na 8 części (po 100g) i uformuj kulki. Następnie każdą z nich przetnij na pół.
Teraz każdą połówkę delikatnie zroluj aby nabrały długości i obtocz w płatkach owsianych lekko dociskając.
Napisałem w składnikach 112 g płatków owsianych ponieważ tyle mi się przykleiło ale może być nieco mniej lub więcej.
Tak przygotowane pozostaw na 50 minut do rozrostu końcowego w ciepłym miejscu i przykryte ściereczką.
Wypiekaj z lekkim zaparowaniem w temperaturze 210-220 st.C przez 5 minut i dalej w 180-190 st.C przez 15-20 minut.
Fantastycznie upieczone!
OdpowiedzUsuńDo następnego :)
Beata, są przepiękne!!!
OdpowiedzUsuńI u mnie ciasto było gęste, choć niektórzy narzekali na rzadkie ciasto. To pewnie sprawa mąki.
Dziękuję za pyszny lipiec w Piekarni!
Beatko-Twoje bułki wyglądają świetnie :) Ja też podsypałam blat mąką, potem po prostu zwilżałam ręce wodą i płatki świetnie się przyklejały :) pozdrawiam i do kolejnego wypiekania M
OdpowiedzUsuńPiękne bułki :) Do następnego razu :)
OdpowiedzUsuńDo moich buleczek też płatki nie bardzo chciały się przyklejać mimo, że nie używałam mąki do formowania. Tylko w miejscu przecięcia łądnie sie trzymały ale to wystarczyło ;) do kolejnego pieczenia
OdpowiedzUsuńSuper bułeczki, dziękuję za wspólne spotkanie w Piekarni Amber :_0
OdpowiedzUsuńPięknie wyrośnięte i przyrumienione. :)
OdpowiedzUsuńU mnie też był problem z płatkami, ale spryskanie ciasta wodą, załatwiło sprawę. ;)
Prześliczne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólny czas.