Kebab z baraniny
Najlepsze baranie kebaby jakie robiłam. Moje nadziewałam na długie płaskie stalowe szpadki, specjalnie w tym celu przywiezione przez nas parę lat temu z Turcji. Z tej porcji wyszły mi trzy długie szaszłyki. Jeżeli będziecie robić szaszłyki na drewnianych patyczkach szaszłykowych, wyjdzie ich znacznie więcej. Płaskie szpadki metalowe mają tę przewagę, że podczas grillowania mocno się rozgrzewają, i dzięki temu mięso piecze się również w środku. Kebaby podałam z sałatką z grillowanych warzyw i z przypieczonymi na grillu ziemniakami (wcześniej ugotowanymi w mundurkach). Pyszne!
Składniki
500 - 600 g baraniny (dałam łopatkę)
7 g soli
1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
1 łyżka sumaku
1 łyżeczka ostrej papryki w płatkach
2 łyżki lodowatej wody (najlepiej wymieszać wodę z kostkami lodu)
Do podania:
1 czerwona cebula z sumakiem
chlebki pita
liście natki pietruszki
liście natki pietruszki
sałatka z grillowanych warzyw
przygotowanie
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w kostkę, zmielić . Przełożyć do misy robota ( z mieszadłem do ciast drożdżowych), dodać sól, 1 łyżeczkę kminu, 1 łyżkę sumaku i 1 łyżeczkę płatków paprykowych. Mieszać tak długo aż mięso stanie się lepkie i zacznie przylegać do boku miski. Dodać wodę i mieszać jeszcze przez chwilę aż woda zostanie wchłonięta. Masę przełożyć do miski, wstawić do lodówki i dobrze chłodzić.
Cebulę pokroić w cienkie krążki, posypać 2 łyżeczkami sumaku, lekko posolić do smaku, wymieszać, odstawić.
Przygotować szaszłyki.
Jeżeli używamy patyczków drewnianych, należy je przed przygotowaniem szaszłyków wymoczyć w wodzie. Zmoczyć ręce. Mięso, po wyjęciu z lodówki, podzielić na równe porcje (8 - 10) - zależy od wielkości naszych patyczków szaszłykowych. Uformować grube mięsne wałki, każdy nadziać na patyczek, a następnie starać się jak najbardziej wałki wokół patyczków rozpłaszczyć i wydłużyć.
Kebaby grillować na mocno rozgrzanych węglach.
Kiedy kebaby są już prawie gotowe, można ułożyć obok nich pity aby lekko się podgrzały.
Podawać kebaby z ciepłym chlebem, cebulką z sumakiem, posypane natką pietruszki.
Smacznego!
Ewa. Aj,aj,aj!!! Widzę obok kebabów pięknie ugrillowane bakłażany i to mnie nęci jeszcze bardziej. Zjadłabym.....
OdpowiedzUsuńTo sprawdź przepis na sałatkę z grillowanych warzyw - pyszna!
UsuńDokładnie, super to wygląda. Tylko przyrządzenie takiego mięska w domu nie bedzie łatwe.
OdpowiedzUsuńFaktycznie najsmaczniejsze jednak z grilla ;) Pozdrawiam
Usuń