Deser i lemoniada z rabarbaru
Prosty do przygotowania, ale smaczny, rabarbarowy deser. Efekt uboczny to rabarbarowa lemoniada - na ciepłe dni, idealna! Czasu w ostatnich miesiącach brakuje mi na wszystko. Na szczęście ten deser nie wymaga wielkich przygotowań. Dodatek trawy cytrynowej jest świetny. Posiekałam drobno białe części, resztę dodałam do rabarbaru w całości a po ugotowaniu rabarbaru, usunęłam. Bardzo polecam.
Inspiracją był przepis wypatrzony na stronie BBC.
składniki
deser
600 - 700g rabarbaru
2 łodygi do trawy cytrynowej bardzo drobno posiekane (biała część)
100 ml wody
60 g ksylitolu lub cukru - do smaku
100 ml śmietany 30%
100 g serka mascarpone
ksylitol do smaku
suszone owoce lub trochę startej czekolady do przybrania - opcjonalnie
lemoniada z rabarbaru :
sok odciśnięty z rabarbaru
sok z 1 cytryny
ok 200 ml półsłodkiego wina lub zimna woda
przygotowanie
Rabarbar umyć przyciąć końcówki, nie obierać. Pokroić w kawałki o długości około 3 cm. Umieścić w głębokiej patelni, dodać cukier lub ksylitol i posiekaną trawą cytrynową. Zalać 100 ml ciepłej wody. Przykryć i gotować na małym ogniu ok 10 minut - tak długo aż rabarbar będzie miękki i się rozpadnie. Na garnku położyć sito, umieścić w nim rabarbar. Zostawić do czasu aż spłyną soki a rabarbar ostygnie
Do serka mascarpone dodać śmietanę i 1/2 wystudzonego rabarbaru. Wymieszać, dosłodzić do smaku.
Pozostały rabarbar rozłożyć do czterech naczynek, na wierzchu położyć masę z mascarpone.
Przed podaniem można posypać suszonymi owocami lub startą czekoladą
lemoniada:
Wymieszać sok który pozostał po osączeniu rabarbaru z winem (lub wodą) i sokiem z cytryny. Schłodzić przed podaniem w lodówce, podawać z lodem.
Smacznego!
Jak dla mnie świetny wpis. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńCzyli czekamy na rabarbar :) Pozdrawiam!
Usuń