Placki z cukinii z piekarnika
Po prostu placki z cukinii. Smaczne. Tym razem nie smażone, tylko upieczone w piekarniku, więc bez tłuszczu. Można je podać z dowolnym sosem na bazie jogurtu, ciepłe lub zimne. Każda wersja smaczna. Polecam!
inspiracją był przepis z tej strony
inspiracją był przepis z tej strony
składniki
2 średnie zielone cukinie (ok 300 g po odciśnięciu)
60 g tartego parmezanu
2 ząbki czosnku, starte
1/4 łyżeczki papryki w płatkach
1 duże jajko
duża garść koperku
sól
świeżo zmielony czarny pieprz do smaku
przygotowanie
Cukinię umyć, zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Umieść startą cukinię w misce. Dodać trochę soli i delikatnie przemieszać, odstawić co najmniej na godzinę, aż cukinia puści sok. Bardzo dobrze odcisnąć, można przez ściereczkę.
W dużej misce wymieszać cukinię, czosnek, paprykę w płatkach, parmezan, koperek i jajko. Doprawić pieprzem do smaku. Jeżeli masa wyda nam się za sucha, dodać jeszcze jedno jajko. Głęboką blaszkę wyłożyć papierem do pieczenia. Masę podzielić na 6 równych części, przenosić łyżką na blachę. Spłaszczyć, wyrównać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 st C. Piec 35 - 40 minut.
Podawać ciepłe, lub w temperaturze pokojowej jako np przystawkę. Smacznego!
wyglądają apetycznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, są smaczne ;)
UsuńRozumiem, że paprykę w płatkach można zastąpić jakąkolwiek inną?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam, Iwona
Tak, oczywiście. Ta w płatkach, ostra, to po prostu moja ulubiona ;) Pozdrawiam
Usuń