Udziec barani w wolnowarze

Byliśmy w Stolycy. Nabyliśmy udo baranka na targowisku. Pani Sprzedająca wydała nam wytyczne, jak najlepiej baranka potraktować.I pociachała udo siekierą w plastry. Taki będzie najsmaczniejszy, powiedziała. Nie było wyboru - jak mówiła tak zrobiłam. Tylko wykorzystałam wolnowar. Baranek w plastrach był super. Polecam!


składniki
ok 1000 g udźca z młodego barana, z kością
8 ząbków czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu igiełki oberwane
sól,
pieprz (u mnie kolendrowy)
2 - 3 łyżki oliwy
2 gałązki rozmarynu do pieczenia
2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina 
oliwa do smażenia


przygotowanie

Udziec z kością porąbać  w plastry - najlepiej jak zrobi to sprzedawca. Mięso posypać pieprzem, igiełkami rozmarynu, posolić, ułożyć  w naczyniu. Polać oliwą, posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem. Przykryć naczynie folią, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Rano mięso wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowej. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Oczyścić mięso z czosnku i rozmarynu ( nie wyrzucać, zostawić w oliwie), na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć plastry  z obu stron. Włożyć do misy wolnowaru. Na patelnię wlać wino, zagotować, zeskrobać wszystkie smaki. Dodać oliwę z czosnkiem w której marynowaliśmy mięso. Wymieszać, zalać baraninę w wolnowarze. Dodać gałązkę rozmarynu, przykryć i gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub  8-10 godzin w ustawieniu low. 
Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, sos przelać na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Można dodać nieco masła i śmietany, ewentualnie nieco odparować. Do tak przygotowanego sosu włożyć plastry mięsa i  podgrzać. Podawać np z kaszą bulgur. Smacznego!





2 komentarze:

  1. Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję ;) Baranina zawsze dobra, z zaletą tej, był minimalny nakład pracy. Pozdrawiam!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary