Udziec barani w wolnowarze
Byliśmy w Stolycy. Nabyliśmy udo baranka na targowisku. Pani Sprzedająca wydała nam wytyczne, jak najlepiej baranka potraktować.I pociachała udo siekierą w plastry. Taki będzie najsmaczniejszy, powiedziała. Nie było wyboru - jak mówiła tak zrobiłam. Tylko wykorzystałam wolnowar. Baranek w plastrach był super. Polecam!
składniki
ok 1000 g udźca z młodego barana, z kością
8 ząbków czosnku
2 gałązki świeżego rozmarynu igiełki oberwane
sól,
pieprz (u mnie kolendrowy)
2 - 3 łyżki oliwy
2 gałązki rozmarynu do pieczenia
2 szklanki czerwonego, wytrawnego wina
oliwa do smażenia
przygotowanie
Udziec z kością porąbać w plastry - najlepiej jak zrobi to sprzedawca. Mięso posypać pieprzem, igiełkami rozmarynu, posolić, ułożyć w naczyniu. Polać oliwą, posypać pokrojonym w plasterki czosnkiem. Przykryć naczynie folią, wstawić na parę godzin do lodówki, najlepiej na całą noc.
Rano mięso wyjąć, doprowadzić do temperatury pokojowej. Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Oczyścić mięso z czosnku i rozmarynu ( nie wyrzucać, zostawić w oliwie), na patelni rozgrzać oliwę i obsmażyć plastry z obu stron. Włożyć do misy wolnowaru. Na patelnię wlać wino, zagotować, zeskrobać wszystkie smaki. Dodać oliwę z czosnkiem w której marynowaliśmy mięso. Wymieszać, zalać baraninę w wolnowarze. Dodać gałązkę rozmarynu, przykryć i gotować przez 4-6 godzin w ustawieniu high lub 8-10 godzin w ustawieniu low.
Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, sos przelać na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Można dodać nieco masła i śmietany, ewentualnie nieco odparować. Do tak przygotowanego sosu włożyć plastry mięsa i podgrzać. Podawać np z kaszą bulgur. Smacznego!
Gotowe mięso ostrożnie wyjąć, przykryć folią, sos przelać na patelnię, doprawić solą i pieprzem. Można dodać nieco masła i śmietany, ewentualnie nieco odparować. Do tak przygotowanego sosu włożyć plastry mięsa i podgrzać. Podawać np z kaszą bulgur. Smacznego!
Wygląda cudownie! Istne arcydzieło :-) Muszę spróbować jak najszybciej. Pozdrawiam i gratuluję
OdpowiedzUsuńDziękuję ;) Baranina zawsze dobra, z zaletą tej, był minimalny nakład pracy. Pozdrawiam!
Usuń