Duszona rzymska sałata
Co jakiś czas trafiam na przepis, który muszę wypróbować . Natychmiast. Biegnę do sklepu, kupuję składniki i szybko, jak najszybciej robię. Sprawdzam. To właśnie jeden z tych przepisów. Niezwykle prosty, nie wymagający przygotowań. Tak zrobiona rzymska sałata, jest pyszna! To świetny dodatek do mięs, ale można też zajadać się nią samą. Po prostu sałata na ciepło! Polecam.
Nigella Lawson - " Lato w kuchni przez okrągły rok"
składniki
3 główki małej sałaty rzymskiej
250 ml bulionu z kurczaka
30 ml oliwy
kilka gałązek świeżego tymianku
sól, pieprz
przygotowanie
Piekarnik rozgrzać do 200 st C. Usunąć zwiędłe, zewnętrzne liście sałaty. Obciąć końcówki. Sałaty ułożyć w żaroodpornym naczyniu, jedna obok drugiej. Zalać bulionem, posypać solą i pieprzem. Na wierzch położyć gałązki tymianku.Naczynie szczelnie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika. Piec ok 20 minut. Po tym czasie sałata powinna być już miękka. Smacznego!
Na pewno pyszna!
OdpowiedzUsuń