Halibut z trawą cytrynową, w papilotach
Pyszna, delikatna, łatwa do przyrządzenia ryba. Przepis dostałam od siostry, a w ten sam sposób zrobiłyśmy rybę na święta. Użyłyśmy wtedy filetów z dorsza. Dorsza nie polecam, wyszedł dosyć suchy. Natomiast halibut sprawdził się idealnie. Dobry będzie również okoń morski (sprawdzone przez siostrę). Jeżeli upieczecie w ten sposób inne ryby napiszcie, proszę, w komentarzach jak się udały. Paczuszki z rybami można przygotować trochę wcześniej, a wstawić do piekarnika na 15 minut przed podaniem.
składniki - 2 porcje
1 większy lub 2 mniejsze filety halibuta (lub okonia morskiego)
marynata
1 trawa cytrynowa, bardzo drobno posiekana
1/2 łyżeczki świeżych listków tymianku
skórka z 1 limonki lub 1/2 cytryny
sok z 1 limonki lub 1/2 cytryny
2 łyżki oliwy z oliwek
dodatkowo
masło
sól
pieprz
przygotowanie
Filety umyć, osuszyć. Duży podzielić na dwa mniejsze. Składniki marynaty dobrze wymieszać, a najlepiej zmiksować w blenderze.
Papier do pieczenia przyciąć na odpowiednio duże kawałki, tak aby można było zawinąć każdy filet w osobny pakunek. Posmarować papier masłem. Filety posolić i popieprzyć, Położyć na papierze skórą do dołu, posmarować każdy marynatą. Paczuszki szczelnie ale luźno zamknąć. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 190 st C na 12 - 15 minut. Smacznego!
Genialnie się prezentuje, ale dawno nie jadłam halibuta :D
OdpowiedzUsuńDziękuję, warto go tak zrobić ;)
UsuńBardzo apetycznie!!!
OdpowiedzUsuńSmaczny był .... ;)
Usuń