Kakaowy mus z awokado
Kakaowy mus bez dodatku mleka. Bazą jest surowe, dojrzałe awokado. Mus jest bardzo czekoladowy, gładki i gęsty. Jedno awokado wystarczy na dwie małe porcje. Maliny możemy zastąpić dowolnymi owocami. Trochę kalorycznie, ale jednak zdrowo. Polecam!
Inspiracja "River Cottage light & easy" Hugh Fearnley - Whittingstall
składniki - 2 porcje
1 bardzo dojrzałe awokado
1,5 łyżki kakao
sok z 1/2 limonki lub do smaku
2 łyżki płynnego miodu
do podania:
mrożone (rozmrozić) lub świeże maliny
miód lub syrop klonowy
przygotowanie
Awokado przekroić, usunąć pestkę i skórkę. Miąższ włożyć do miski, dodać kakao, sok z limonki i miód. Miksować dokładnie przy pomocy blendera tak długo aż uzyskamy gęsty, gładki mus. Jeżeli trzeba dodać miód i sok z limonki. Nałożyć do małych naczynek, przykryć i wstawić do lodówki na co najmniej godzinę. Przed podaniem przybrać malinami.i polać miodem lub syropem klonowym. Smacznego!
Ewa. Ten mus kiedyś jadłam, przypomina trochę krem czekoladowy typu Nutella, fajna rzecz.
OdpowiedzUsuńTrochę przypomina, masz rację. Smaczny!
Usuń