Sałatka z topinambura i cykorii
Topinambur chyba najbardziej lubię surowy. Ma lekko orzechowy posmak i jest chrupiący. Świetnie sprawdza się więc w sałatkach. Ta sałatka ma niewiele składników i prosty sos. Bardzo polecam, gdyż jest wyjątkowo smaczna!
Składniki
300 g - 3-4 bulwy topinambura
200 g - 2 szt cykorii
1 spora szalotka
łyżka kolendry, posiekanej
łyżka posiekanego szczypioru
łyżka posiekanego koperku
3-4 pomidorki cherry
sos:
1/3 szklanki oliwy z oliwek
2 łyżki soku z cytryny
2 ząbki czosnku starte
sól, pieprz
przygotowanie
Topinambur umyć i obrać. Pokroić na cienkie plasterki, najlepiej przy pomocy tarczy w robocie lub tzw mandoliny. Cykorię pokroić w poprzek w paski ok 2-3 cm szerokie. Szalotkę pokroić w plasterki. Koperek, kolendrę, szczypior posiekać. Pomidorki pokroić na połówki. Cykorię, cebulę, cykorię, pomidorki i zioła włożyć do miski, delikatnie wymieszać .
Składniki sosu wymieszać w słoiku, polać sałatę. Przed podaniem wymieszać . Smacznego!
Nigdy nie jadłam topinamburu bo nie wiedziałam jak go przyrządzić ale teraz mysle ze kupie i wypróbuje ! Dzieki!
OdpowiedzUsuńWarto spróbować ;) Pozdrawiam
Usuń