Zupa kminkowa
Miałam dosyć intensywny wywar z kurczaka, ziemniaki i zero pomysłu na zupę. I jeszcze dużo kminku w szafce, gdyż jest to jedna z naszych ulubionych przypraw. Przyszła mi do głowy zupa z kminkiem. Znalazłam opis takiej zupy u Roberta Makłowicza, trochę pozmieniałam, nieco dodałam i tak powstała moja zupa kminkowa. Nie odcedziłam kminku, wydawał mi się wystarczająco miękki - następnym razem jednak odcedzę. Zaletą tego że kminek został w zupie, był jej niezwykle intensywny smak następnego dnia - wszystko znakomicie się przegryzło. Ale ponieważ i zaraz po ugotowaniu zupa była bardzo smaczna, sugeruję jednak kminek odcedzić.
Danie tylko dla wielbicieli kminku!
składnik
1000 ml wywaru mięsnego
40 g kminku
200 g ziemniaków
1 żółtko
2 łyżki śmietany
do podania
natka pietruszki
grzanki
przygotowanie
Ziemniaki obrać, umyć , pokroić w kostkę. Kminek zalać wywarem, zagotować. Gotować na małym ogniu 1 godzinę. Po tym czasie możemy wywar przecedzić, kminek wyrzucić ( ja nie cedziłam). Do czystego wywaru dodać ziemniaki gotować kolejne 15 - 20 minut, do czasu aż ziemniaki będą miękkie.
W miseczce wymieszać żółtko ze śmietaną. Następnie dodawać stopniowo parę łyżek gorącego bulionu, ciągle mieszając. Mieszaninę żółtka i śmietany przelać ostrożnie do bulionu, gotować przez 2 minuty, na małym ogniu - nie doprowadzać już zupy do wrzenia. Doprawić solą i pieprzem. Podawać gorącą zupę z grzankami, posypaną pietruszką. Smacznego!
Obrzydliwa miska!
OdpowiedzUsuńZwarzona śmietana ! Kto Ciebie kobieto uczył gotować.
OdpowiedzUsuńEwa. Ktoś chyba nie lubi kminku...że Ci takie komentarze pisze. Albo Ciebie nie lubi ;)
OdpowiedzUsuńhahaha, ja się ubawiłam ;)
UsuńEwa. I miska obrzydliwa...
UsuńUfff..... na szczęście ktoś na to zwrócił uwagę, już myślałam że mi się uda ją przemycić ;)
UsuńZupa nie wygląda apetycznie.ta spartaczona smietana daje po oczach.jesli nie potraficie uzywac smietan 12 i 18-stki.proponuje 30pro.
OdpowiedzUsuńNo cóż, nie każda smaczna zupa ma apetyczny wygląd. Pozdrawiam ;)
Usuń