Grzyby duszone w wolnowarze
Bardzo lubię długo duszone grzyby. Zazwyczaj robię je w piekarniku (przepis tutaj). Tym razem postanowiłam wykorzystać wolnowar. Moim zdaniem sprawdził się znakomicie. Grzyby smakują nieco inaczej niż te z piekarnika, ale nie są gorsze tylko po prostu inne. Nie dodawałam śmietany, ale można ją dodać pod koniec duszenia. Dla mnie zaletą, jak zwykle w przypadku dań z wolnowaru, jest to, że możemy wstawić grzyby rano, a po południu, bez pilnowania, danie jest gotowe. Bardzo polecam!
składniki
1 kg podgrzybków
1 cebula
2 -3 ząbki czosnku
natka pietruszki
sól, pieprz
masło, oliwa
przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją. Grzyby oczyścić, opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki, ale nie za małe - w zależności od wielkości kapelusza, na dwie lub na cztery części. Cebulę pokroić w piórka. Na patelni rozgrzać oliwę z masłem, podsmażyć cebulę, tak aby zmiękła. Dodać pokrojony drobno czosnek, wymieszać. Przełożyć cebulę z czosnkiem do misy wolnowaru, dodać grzyby, posolić popieprzyć, lekko przemieszać. Przykryć i gotować w ustawieniu low 7 - 8 godzin.
Przed podaniem wymieszać z posiekaną natką pietruszki, podawać z bułką lub ziemniakami. Smacznego!
Witam
OdpowiedzUsuńA jak postępować z mrożonymi grzybami?
Nigdy nie używałam mrożonych, ale warto spróbować. Jeżeli nie rozmrozimy grzybów ( a na wszelkich stronach o wolnowarach podają, że warzywa można dawać mrożone, to grzyby pewnie też) to po prostu wydłuży się czas gotowania. Sama jestem ciekawa więc czekam na relację. Pozdrawiam
Usuńdzien dobry, pytanie pewnie bardzo podstawowe, ale niezbyt dużo gotuję.... i niezbyt dobrze sobie w tym radzę :) przy tych proporcjach ile dałaby Pani masła i oliwy? dziękuę z góry za odpowiedź
OdpowiedzUsuńDzień dobry! I oliwa i masło są smaczne, więc jak będzie ich nieco więcej - nie zaszkodzi. Oliwy dałabym łyżkę, może dwie, i np 1/2 łyżki masła. Jeżeli będzie sama oliwa, też będzie dobrze. I mały ogień, aby cebula się nie spaliła tylko zmiękła. Mieszać ;) Można też dodać w trakcie podsmażania odrobinę wody - cebula zmięknie a nie przypali się. Na szczęście to nie apteka - trochę więcej czy mniej nie popsuje dania. Powodzenia!
OdpowiedzUsuńi wracam ponownie, żeby dać znać, że pyszne!! dałam do tego mniej więcej 1/2 pęczka natki pietruszki, bo ją uwielbiam. Grzybki super i tak jak Pani pisze powyżej - wolnowaru nie trzeba pilnować, więc duża zaleta. jeszcze raz dziękuję za podanie propocji tłuszczu :-) wszystkiego dobrego!
UsuńCieszę się, że smakowało ;) Pozdrawiam!
Usuńdziękuję pięknie! jak zawsze można liczyć na Pani pomoc :-)
OdpowiedzUsuńczy dodawala pani plynu do potrawy czy grzyby puscily duzo wody
OdpowiedzUsuń