Kasza bulgur z figami i jeżynami
Szybka do zrobienia kasza z dodatkiem owoców. Jeżeli lubicie mocno wilgotną kaszę warto zrobić więcej sosu.
Użyłam drobnej kaszy, która nie wymaga gotowanie. Można zastąpić ją grubym bulgurem, wtedy należy ugotować kaszę zgodnie z instrukcją. Taka sałatka to dobry dodatek do wszelkich mięs. Może też stanowić smaczne, samodzielne danie np na lunch. Polecam!
Na podstawie przepisu z książki "Eat - The little book of fast food" Nigel Slater
składniki - 2 porcje
100 g kaszy bulgur
200 ml wrzącej wody
2 dojrzałe, świeże figi
100 g jeżyn
1 łyżka oleju z orzechów włoskich (lub oliwy)
2 łyżki czerwonego octu winnego
przygotowanie
Kaszę zalać posolonym wrzątkiem, wymieszać, przykryć i odstawić na 20 minut. Po tym czasie kasza powinna być już miękka - jeżeli nie wchłonęła całej wody, nadmiar odlać.
Jeżyny opłukać, 1/4 rozgnieść w misce widelcem, dodać olej i ocet wymieszać.
Figom obciąć końcówki od strony ogonka, przekroić od góry do spodu na 6 lub 8 części, nie przecinając ich do końca, tak, aby można było figi rozłożyć jak kwiatki.
Kaszę odsączyć, wymieszać z pozostałymi jeżynami, figami i sosem.
Można skropić dodatkową porcją oliwy. Gotowe. Smacznego!
wygląda uroczo.
OdpowiedzUsuńpysznie połączone smaki
Dziękuję - to faktycznie efektowna kasza ;)
Usuń