Kiszone buraczki
Od paru lat robię latem parę słoików kiszonych buraczków. Zimą sok sprawdza się idealnie, jako dodatek do czerwonego barszczu, latem można sok wykorzystać do chłodnika. Buraczki kroję w jak najcieńsze plasterki, i takie, po ukiszeniu nawet surowe, bez gotowania, są bardzo smaczne. Dodaję je do wszelkiego rodzaju surówek. Ilość kopru, czosnku i chrzanu zależy oczywiście od Waszych upodobań.
składniki ( na ok 6 słoików 0,3l)
2 kg buraczków
12 ząbków czosnku w łupinkach (po dwa na słoik)
koper po 2 małe baldaszki na słoik ( można zastąpić koperkiem)
laska chrzanu - po 2 kawałki na słoik
sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody
koper po 2 małe baldaszki na słoik ( można zastąpić koperkiem)
laska chrzanu - po 2 kawałki na słoik
sól kamienna do przetworów niejodowana - 1 łyżka na 0,5 l wody
Przygotowanie
Buraczki umyć, osuszyć obrać. Pokroić w cienkie plasterki, najlepiej na mandolinie lub w robocie.
Słoiki wyparzyć. Do każdego słoika włożyć plasterki buraczków, do 3/4 wysokości. Dołożyć koper, kawałek chrzanu, 2 ząbki czosnku. Zalewę robię dokładnie jak do ogórków kiszonych - w gorącej wodzie rozpuszczam sól, i taką gorącą jeszcze zalewę, wlewam do słoików. Słoiki zakręcić, nie za mocno, postawić najlepiej na tacy, bo mogą jeszcze cieknąć. Dokręcić kiedy widzimy że już mocno nie "buzują". Powinny być już dobre do użycia już po ok 7 dniach. Zwykle jednak pierwszy słoik otwieram zacznie później. Smacznego!
No to idę po buraki. Pozdrawiam. Barbara
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że się udadzą :) Pozdrowienia
UsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
Usuńwitam, Jak długo można przechowywać takie buraczki> Czy to prawda, że nawet do roku?
UsuńPozdrawiam
Zdarzyło mi się otworzyć słoik po 2 latach i było ok. Pozdrawiam ;)
Usuń