Chleb mieszany na miodzie z oliwkami - sierpniowa piekarnia
Miałam mała przerwę w comiesięcznych piekarniach Amber. Na szczęście tym razem udało mi się dołączyć i bardzo się cieszę, bo chleb jest pyszny. W przepisie jest miód, ja go pominęłam, dodałam za to trochę świeżych igiełek rozmarynu. Chleb jest wyrazisty i kwaśny - taki jaki lubię. Nie odkładałam części ciasta na kolejny wypiek, mój chleb upiekłam z całego ciasta. Idealnie pasowała foremka o wymiarach 12x23x7cm. Pierwsze wyrastanie trwało u mnie dziesięć godzin, drugie ok. dwóch. Bardzo polecam !
Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga Weekendy w domu i ogrodzie.
Chleb mieszany na miodzie z oliwkami
cytuję za Badylarką
Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) :
240 g aktywnego zakwasu żytniego
50 g siemienia lnianego
70 g razowej mąki żytniej
130 g razowej mąki orkiszowej
250 g mąki pszennej (dałam chlebową)
łyżeczka (8 g) soli
łyżka płynnego miodu (pominęłam)
330 g + 20 g wody
18 czarnych oliwek
Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia.
W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas.
Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna.
Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) – składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.
Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc).
Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte (patrz zdjęcia). Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce.
Do reszty ciasta dodać oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą łyżką.
Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.
Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć.
Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić termostat na 180 stopni i piec (program góra-dół) 1,5 godziny.
Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu.
w sierpniowej piekarni piekli:
Ależ Ci ładnie wyrósł i pięknie się upiekł :)
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakował :)
Dziękuję za wspólne wypiekanie :)
Beata, cudny!
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci urósł.
Dziękuję za sierpniowe towarzystwo w Piekarni.
Beata, cudny!
OdpowiedzUsuńWspaniale Ci urósł.
Dziękuję za sierpniowe towarzystwo w Piekarni.
Kusisz Beatka! oj kusisz tylko chciałam chleb na żurku i bez mąki pszennej :) masz jakiś sprawdzony przepis ?
OdpowiedzUsuńBeata, pięknie Ci się upiekł ! I wyrósł :).
OdpowiedzUsuńBeatko-pięknie wygląda, bardzo apetyczny. Dziękuję za wspólne wypiekanie, do następnego razu :) pozdrawiam M
OdpowiedzUsuńSuper, że udało Ci się dołączyć. Piękny chleb :)
OdpowiedzUsuńPiękny chleb, wygląda bardzo apetycznie. Z rozmarynem stał się pewnie bardziej wytrawny i wyrazisty. Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńChlebek do schrupania! Piękne zdjęcia :) Dzięki za wspólne wypiekanie.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie , pięknie Ci wyrósł ten chleb. Ja tez robiłem z całego ciasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam.
Wspaniały bochen chleba, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały bochen chleba, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńPiękny sprężysty miąższ, wypieczona skórka, cudny bochen. Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego :-)
OdpowiedzUsuńNic dodać, nic ująć, wyszedł świetnie ;)
OdpowiedzUsuń