Chleb mieszany na miodzie z oliwkami - sierpniowa piekarnia

Miałam mała przerwę w comiesięcznych piekarniach Amber. Na szczęście tym razem udało mi się dołączyć i bardzo się cieszę, bo chleb jest pyszny. W przepisie jest miód, ja go pominęłam, dodałam za to trochę świeżych igiełek rozmarynu. Chleb jest wyrazisty i kwaśny - taki jaki lubię. Nie odkładałam części ciasta na kolejny wypiek, mój chleb upiekłam z całego ciasta. Idealnie pasowała foremka o wymiarach 12x23x7cm. Pierwsze wyrastanie trwało u mnie dziesięć godzin, drugie ok. dwóch. Bardzo polecam !


Przepis zaproponowała Badylarka, autorka bloga Weekendy w domu i ogrodzie.




Chleb mieszany na miodzie z oliwkami

cytuję za Badylarką


Składniki (na keksówkę o wymiarach (26 x 8 x 7) cm) :
240 g aktywnego zakwasu żytniego
50 g siemienia lnianego
70 g razowej mąki żytniej
130 g razowej mąki orkiszowej
250 g mąki pszennej (dałam chlebową)
łyżeczka (8 g) soli
łyżka płynnego miodu (pominęłam)
330 g + 20 g wody
18 czarnych oliwek

Na pół godziny przed wyrabianiem ciasta na chleb namoczyć siemię lniane w 20 g wody. Wymieszać i odstawić do napęcznienia.
W dużej misce wymieszać mąki, sól, miód i zakwas.

Dolać ok. 200 g wody oraz napęczniałe siemię. Wymieszać, starając się rozdzielić zlepione ziarna.

Dolać resztę wody i wyrobić ciasto drewnianą łyżką (ok. 6 minut) – składniki powinny się ze sobą wymieszać, a masa powinna mieć gęstą konsystencję, ale na tyle rzadką, by dawała się wyrabiać łyżką.

Przykryć ciasto wilgotną gęstą ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na kilka godzin (najlepiej na noc).

Rano ciasto będzie wyraźnie wyrośnięte (patrz zdjęcia). Odłożyć ok. 220 g masy do pojemnika na następny wypiek. Pojemnik z ciastem przechować w lodówce.

Do reszty ciasta dodać oliwki pokrojone każda na 3 krążki. Wmieszać oliwki w ciasto drewnianą łyżką.

Przełożyć ciasto do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia.

Odstawić ciasto do ponownego wyrośnięcia na ok. dwie godziny. Wierzch ciasta można posypać mąką bezglutenową i przykryć wilgotną ściereczką lub ciasto w keksówce włożyć do plastikowej torby i szczelnie zawinąć.

Formę z wyrośniętym ciastem wstawić do piekarnika. Ustawić termostat na 180 stopni i piec (program góra-dół) 1,5 godziny.

Wyjąć chleb z formy, usunąć papier do pieczenia i odstawić do ostygnięcia. Po upieczeniu chleb powinien oddawać głuchy dźwięk, gdy postuka się go od spodu.








w sierpniowej piekarni piekli:

14 komentarzy:

  1. Ależ Ci ładnie wyrósł i pięknie się upiekł :)
    Cieszę się, że smakował :)
    Dziękuję za wspólne wypiekanie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beata, cudny!
    Wspaniale Ci urósł.
    Dziękuję za sierpniowe towarzystwo w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  3. Beata, cudny!
    Wspaniale Ci urósł.
    Dziękuję za sierpniowe towarzystwo w Piekarni.

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz Beatka! oj kusisz tylko chciałam chleb na żurku i bez mąki pszennej :) masz jakiś sprawdzony przepis ?

    OdpowiedzUsuń
  5. Beata, pięknie Ci się upiekł ! I wyrósł :).

    OdpowiedzUsuń
  6. Beatko-pięknie wygląda, bardzo apetyczny. Dziękuję za wspólne wypiekanie, do następnego razu :) pozdrawiam M

    OdpowiedzUsuń
  7. Super, że udało Ci się dołączyć. Piękny chleb :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Piękny chleb, wygląda bardzo apetycznie. Z rozmarynem stał się pewnie bardziej wytrawny i wyrazisty. Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  9. Chlebek do schrupania! Piękne zdjęcia :) Dzięki za wspólne wypiekanie.

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo apetycznie , pięknie Ci wyrósł ten chleb. Ja tez robiłem z całego ciasta :)
    Dziękuję za wspólne pieczenie i pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  11. Wspaniały bochen chleba, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wspaniały bochen chleba, dziękuje za wspólne pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Piękny sprężysty miąższ, wypieczona skórka, cudny bochen. Dzięki za wspólne wypiekanie i do następnego :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Nic dodać, nic ująć, wyszedł świetnie ;)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary