Sałatka z pieczonych octowych ziemniaków
Piekłam na obiad młode octowe ziemniaki (klik). Pomyślałam, że świetnie sprawdzą się w prostej sałatce, celowo więc zrobiłam ich więcej ( o 0,5 kg). Sałatka jest bardzo wyrazista, a jak już mamy gotowe ziemniaki, jej przygotowanie zajmie nam parę minut. Jest dobrym dodatkiem i do mięs na zimno i do wędlin, a także do mięs z grilla. Polecam!
składniki
300 g pieczonych, octowych ziemniaków ( klik )
1/2 szklanki pokrojonego zielonego szczypioru
1 młoda biała cebula
sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
płatki papryki opcjonalnie
przygotowanie
składniki
300 g pieczonych, octowych ziemniaków ( klik )
1/2 szklanki pokrojonego zielonego szczypioru
1 młoda biała cebula
sos:
2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwy
sól
pieprz
płatki papryki opcjonalnie
przygotowanie
Ostudzone ziemniaki pokroić na połówki. Wymieszać składniki sosu, doprawić.
Ziemniaki włożyć do miski, posypać szczypiorem, dodać drobno pokrojoną cebulkę. Polać sosem, lekko wymieszać, przed podaniem chłodzić w lodówce co najmniej 30 minut. Smacznego!
hm, to bardzo ciekawy pomysł na sałatkę, gratuluję!
OdpowiedzUsuńps w wolnej chwili zapraszam do siebie
Octowe ziemniaki są warte zrobienia - i w sałatce i same, jako dodatek do dania
Usuń