Małe kalmary faszerowane fetą
Pyszne, faszerowane kalmary. Danie nieco pracochłonne, ale warte zrobienia. Jeżeli nie mamy Ouzo, dodajmy do pomidorów bulion i doprawmy sos mielonym anyżkiem. Podawać np z ryżem.
A tutaj inne przepisy na dania z małymi kalmarami
600 g oczyszczonych małych kalmarów (ok 20 szt)
farsz:
100 g świeżego szpinaku
200 g fety
2 - 3 ząbki czosnku
sól,
pieprz
papryka w płatkach
na sos
ok 400 g pomidorów z puszki
1/3 - 1/2 szklanki ouzo (lub bulionu)
pokrojone macki
sól, pieprz
dodatkowo
wykałaczki
przygotowanie
Kalmary, jeżeli używamy mrożonych, rozmrozić. najlepiej wyjąć je z zamrażarki dzień wcześniej i rozmrozić w lodówce. Jeżeli to konieczne oczyścić - usunąć szkielet, z tuby wyjąć tułów, odciąć macki - zachować (jak to robić, pisałam tutaj).
Przygotować farsz.
Szpinak opłukać, zblanszować ( wrzucić do wrzątku na 2 minuty), odcedzić, odcisnąć. Wymieszać posiekany szpinak z pokruszoną fetą, posiekanym czosnkiem, doprawić solą pieprzem i papryką w płatkach. Farsz podzielić na tyle części ile mamy kalmarów.
Za pomocą małej łyżeczki nałożyć trochę farszu do każdego kalmara Zamknąć kalmary wykałaczkami .
Składniki sosu - pomidory, Ouzo lub bulion, pokrojone macki, sól, pieprz - wymieszać. Na dnie naczynia w którym pieczemy rozprowadzić część sosu, ułożyć na nim nasze kalmary i zalać pozostałym sosem. Piec w temperaturze 170 st. C ok 70 minut. Piekłam pod przykryciem, na ostatnie 15 minut zdjęłam folię którą było naczynie przykryte. Warto co jakiś czas sprawdzić czy sos za bardzo nie wyparował - w razie potrzeby uzupełnić wodą lub bulionem. Smacznego!
Wygląda bardzo smacznie i apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńI jest smaczne!
UsuńSkąd ja mam kalmary wziąć hah :))
OdpowiedzUsuńBywają mrożone lub świeże w makro, selgrosie, te akurat chyba z Lidla były ;)
UsuńWŁAŚNIE ZROBIŁA, JUTRO BĘDĄ NA OBIAD
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że będą smakować! Pozdrawiam
Usuń