Konkurs QAFP i wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego
Od dawna staram się kupować wieprzowinę oznaczoną znakiem QAFP. Tym bardziej ucieszyło mnie zaproszenie do wzięcia udziału w kampanii „Mięso i wędliny QAFP. Dobry Smak z Natury", mającej na celu promocję kulinarnego mięsa wieprzowego i wędlin wieprzowych wyprodukowanych w systemie jakości QAFP.
- mięso nie jest nastrzykiwane, co gwarantuje soczystość i dobry smak
- wędliny zawierają dużą ilości mięsa, nie wolno dodawać do nich substancji zwiększających wydajność
- producenci wędlin stosują naturalne, dobrej jakości przyprawy
To tylko niektóre cechy charakteryzujące mięso i wyroby QAFP, więcej informacji znajdziecie na stronie Dobry Smak z Natury
Dla mnie istotny jest również fakt, iż wszystkie etapy produkcji (hodowla, warunki chowu, ubój, przetwórstwo,aż po sprzedaż) są objęte restrykcyjnymi normami. Dzięki temu wiem, że kupowane przeze mnie mięso czy wędliny są zawsze określonej, wysokiej jakości.
A teraz niespodzianka. Na stronie Dobry Smak z Natury czeka na Was konkurs organizowany z partnerem akcji czyli Delikatesami Alma
Konkurs ma dwa etapy, aby powalczyć o nagrodę główną, czyli świetne warsztaty prowadzone przez Jerzego Sobieniaka, należy pamiętać o zarejestrowaniu na stronie konkursu paragonu ze sklepu ALMA!
Na koniec mój pomysł na wykorzystanie wędlin QAFP - wytrawne zawijasy z ciasta francuskiego, szybka do wykonania i smaczna przekąska.
Składniki
1 rulon gotowego ciasta francuskiego
125 g mozzarelli
100 g kiełbasy suchej krakowskiej wieprzowej ze znakiem QAFP
pęczek szczypiorku (1/3 szklanki pokrojonego)
pieprz
płatki papryki
sos pomidorowy, najlepiej domowy (użyłam domowej Ljutenicy)*
Ciasto, jeżeli to konieczne, rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach ok 30 x 25 cm. Ułożyć dłuższym bokiem w swoją stronę.
Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry wędliny, posypać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą i pokrojonym szczypiorkiem. Doprawić pieprzem i płatkami papryki. Zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić na plastry szerokości 1,5 - 2 cm. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 225 st C przez ok 20 - 25 minut. Smacznego!
* Jeżeli nie mamy sosu możemy go przygotować sami
składniki
puszka pokrojonych pomidorów
sól i pieprz
kilka ząbków czosnku
oliwa
oregano
cebula pokrojona w kostkę
Przygotowanie
Pomidory wraz z sokiem przełożyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 minut aż sos zrobi się gęsty
100 g kiełbasy suchej krakowskiej wieprzowej ze znakiem QAFP
pęczek szczypiorku (1/3 szklanki pokrojonego)
pieprz
płatki papryki
sos pomidorowy, najlepiej domowy (użyłam domowej Ljutenicy)*
Przygotowanie
Piekarnik nagrzać do temp. 180 st C.Ciasto, jeżeli to konieczne, rozwałkować w kształcie prostokąta o wymiarach ok 30 x 25 cm. Ułożyć dłuższym bokiem w swoją stronę.
Ciasto równomiernie posmarować sosem pomidorowym, ułożyć plastry wędliny, posypać pokrojoną w drobną kostkę mozzarellą i pokrojonym szczypiorkiem. Doprawić pieprzem i płatkami papryki. Zwinąć w rulon. Ostrym nożem pokroić na plastry szerokości 1,5 - 2 cm. Ułożyć płasko na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec w temperaturze 225 st C przez ok 20 - 25 minut. Smacznego!
* Jeżeli nie mamy sosu możemy go przygotować sami
składniki
puszka pokrojonych pomidorów
sól i pieprz
kilka ząbków czosnku
oliwa
oregano
cebula pokrojona w kostkę
Przygotowanie
Pomidory wraz z sokiem przełożyć do rondelka. Dodać cebulę, czosnek, sól, pieprz, oregano i kilka łyżek oliwy. Zagotować mieszając a następnie podgrzewać na małym ogniu przez ok 40 minut aż sos zrobi się gęsty
Również kupuję tylko takie mięso :) Albo z hodowli od sąsiadki, która ma kury. Dzięki temu wiem, co jem. A w tych czasach to jest bardzo ważne, tyle się słyszy o dodawaniu antybiotyków do mięs...
OdpowiedzUsuńSmak też inny ;) Pozdrawiam
Usuń