Zupa z pora i cukinii
Bardzo smaczna, zielona, kremowa zupa. Zrobimy ją szybko, nie wymaga wielu składników. Pory z cukinią dobrze się uzupełniają. Bulion możemy dodawać stopniowo, zacząć od 3 szklanek, jeżeli zupa wyda nam się za gęsta dodać kolejną szklankę. Polecam!
składniki
300 g porów (białe części)
150 g cebuli
300 g cukinii
2 ząbki czosnku
1 łyżka masła
1000 ml bulionu z kurczaka + do rozrzedzenia
sól, pieprz
1 łyżeczka kurkumy
100 ml śmietany (opcjonalnie)
szczypiorek do podania
paparyka w płatkach do podania
przygotowanie
Pory opłukać, pokroić w plasterki. cebulę obrać i pokroić w plasterki. Umytą cukinię pokroić w kostkę. W garnku z grubym dnem roztopić masło, włożyć pory, cebulę i czosnek,dusić na małym ogniu aby zmiękły, mieszać, nie rumienić. Posypać kurkumą, dodać cukinię i dusić jeszcze 2 minuty. Wlać wywar,zagotować, przykryć, zmniejszyć ogień i gotować na niewielkim ogniu ok 30 minut. Ugotowaną zupę lekko przestudzić, przetrzeć przez sito lub zmiksować przy pomocy blendera. Jeżeli jest za gęsta - rozrzedzić bulionem. Doprawić solą i pieprzem, ewentualnie śmietaną. Posypać szczypiorkiem, płatkami papryki, podawać z grzankami, plasterkami zgrilliowanej cukinii. Smacznego!
ciekawy pomysł z tą cukinią :) Nigdy tak nie próbowałam a na pewno smakuje pysznie!
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Kaśka
---------------
zapraszam do mnie
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
cukinia w zupie jest bardzo smaczna . Polecam!
Usuń