Zupa z dyni i kalafiora
Zupa powstała trochę przez przypadek - takie składniki były akurat w domu a musiałam szybko zrobić coś sycącego na obiad. Wpadł mi gdzieś kiedyś w oko przepis na zupę z dyni z dodatkiem mleka kokosowego, a że i ono było, postanowiłam też je dodać. Zupa wyszła gęsta i bardzo pożywna. I bardzo smaczna. Ja swoją zupę miksowałam ale można warzywa tylko rozgnieść.
składniki
1 łyżka oliwy z oliwek
1 cebula pokrojona w kostkę
1 łyżeczka kurkumy
3- 4 ząbki czosnku, rozgniecione
400 g kalafiora podzielonego na różyczki
500 g dyni, obranej, bez pestek, grubo pokrojonej
400 ml (puszka) mleka kokosowego
500 ml bulionu warzywnego lub wywaru z kurczaka
Sól i pieprz do smaku
do podania
pestki dyni, grzanki, kolendra, płatki ostrej papryki - dowolnie
przygotowanie
Warzywa naszykować zgodnie z opisem - cebulę pokroić w kostkę, kalafior podzielić na różyczki, dynię jeżeli to konieczne obrać, pozbawić pestek , pokroić w grubą kostkę.
Rozgrzać olej w głębokiej, dużej patelni lub garnku, dodać cebulę, czosnek i kurkumę. Dusić na małym ogniu aż cebula i czosnek zmiękną ( bez zrumieniania).
Dodać dynię, kalafior i mieszać przez chwilę, podgrzewając.
Dodać mleko kokosowe, dokładnie wymieszać, następnie dodać bulion, doprowadzić do wrzenia, przykryć. Zmniejszyć ogień i gotować na wolnym ogniu przez ok 15 minut, aż warzywa będą miękkie. W razie potrzeby dodać więcej bulionu. Zupę lekko przestudzić, a następnie zmiksować blenderem, albo rozgnieść warzywa widelcem lub tłuczkiem do ziemniaków jeżeli wolimy zupę mniej gładką.
Doprawić solą i pieprzem. Posypać pestkami dyni lub grzankami, kolendrą. Smacznego!
Wspaniały przepis, zapowiada się smacznie, z przyjemnością wypróbuję.
OdpowiedzUsuńPolecam i pozdrawiam :)
UsuńDziś na moim stole :) Kolejny sukces kulinarny - dzięki Tobie, Beato!
OdpowiedzUsuńCieszę się że smakowało 🥰
Usuń