Sałatka z jajkami, awokado i rzeżuchą
Święta, święta i po świętach. I jak zawsze jakieś resztki w lodówce zalegają. Przepis na sałatkę z jajek z dodatkiem rzeżuchy podawałam rok temu ( klik ). Dzisiaj trochę inne składniki, ale efekt również smaczny. Zapraszam!
Składniki
3 -4 jajka ugotowane na twardo lub część przepiórczych
10 rzodkiewek
1/2 cebuli
1 awokado
1 łyżka posiekanej pietruszki
spora garść rzeżuchy + do dekoracji
1/4 cytryny do awokado
sos
1 - 2 łyżki majonezu
3 łyżki jogurtu greckiego
1 łyżka oliwa z oliwek
papryka w płatkach
sól pieprz
przygotowanie
Jaja kurze posiekać niezbyt drobno, przepiórcze przekroić na pół. Cebulę, rzodkiewki - pokroić w kostkę lub posiekać drobno w blenderze. Awokado przekroić na pół, usunąć pestkę i skórkę, skropić sokiem z cytryny, pokroić w kostkę. Przygotować sos - majonez wymieszać z jogurtem dodać oliwę, doprawić solą i pieprzem, płatkami papryki. Wszystkie składniki włożyć do miski, dodać sos, wymieszać. Posypać rzeżuchą. Jeżeli sałatka wyda nam się za gęsta, dodać trochę oliwy. Smacznego!
Pysznie wygląda ta sałatka!Uwielbiam awokado,mogę jeść samo,jeśli tylko jest dobrze dojrzałe,więc na pewno skorzystam z przepisu:}Danka
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń