Gołąbki z wołowiną z wolnowaru

Bardzo smaczne gołąbki. Wołowina z pęczakiem to świetne połączenie. Na dodatek gołąbki robione w wolnowarze to duża wygoda. Wstawiamy i zapominamy. Można je oczywiście przygotować w sposób klasyczny, bez wolnowaru. Będą równie dobre. Przepis na gołąbki tradycyjne  tutaj. Polecam.



składniki
ok 20 liści kapusty włoskiej 
farsz:
500 g wołowiny
300 g ugotowanego pęczaku (ok 150 g suchego )
2 cebule
5 - 6 ząbków czosnku
3 - 4 suszone grzyby, zmielone
sól, pieprz
1 - 2 łyżki posiekanej pietruszki lub koperku
na sos:
ok 750 ml bulionu 
1 puszka  pokrojonych pomidorów 
sól, pieprz
czosnek

przygotowanie
Wolnowar nagrzać zgodnie z instrukcją
Mięso, jeżeli jest w kawałku - zmielić w maszynce. Cebulę i czosnek obrać, bardzo drobno posiekać, najlepiej w blenderze. Pęczak opłukać, zalać wrzątkiem, lekko osolić, gotować na małym ogniu ok 10 - 15 min - ma być prawie ugotowany.
Cebulę przesmażyć na oleju, niech zmięknie i się zezłoci.

Przygotować kapustę. Kapustę opłukać, obrać z wierzchnich liści, liście zachować. Główkę zalać wrzątkiem, gotować 3-4 min, odcedzić. Sparzone liście zdejmować kolejno, przycinając wzdłuż gruby nerw liściowy. Jeżeli uznamy,że liście są jeszcze zbyt twarde aby dało się w nie zawijać, można już oderwane wrzucić na chwilę do wrzątku.
W mikrofali - wyciąć głąb, kapustę włożyć do kuchenki na ok 5 min. Po kolei odrywać liście. W razie potrzeby wstawić na chwilę do mikrofalówki.

Przygotować farsz: połączyć mięso z pęczakiem, dodać cebulę i czosnek, natkę pietruszki, zmielone grzyby. Dokładnie wymieszać, doprawić solą i pieprzem.

Bulion wymieszać z przecierem pomidorowym, podgrzać, doprawić solą, pieprzem, czosnkiem 
Na środek każdego liścia nałożyć farsz, uformować gołąbki. 
Dno misy wolnowaru, wyłożyć pozostałymi, odłożonymi liśćmi. Gołąbki ułożyć w misie, jeden obok drugiego, zalać częścią gorącego sosu pomidorowego, ułożyć kolejną warstwę gołąbków, polać sosem (może się okazać, że nie zużyjemy całego), wierzch przykryć liśćmi kapusty. Wolnowar przykryć pokrywką  i gotować na ustawieniu LOW przez 8 do 9 godzin lub HIGH dla 4 do 5 godzin.

Smacznego!








2 komentarze:

  1. Bedziemy probowac w ten weekend

    Spinaker

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Juruś! czekam na relcję :) uściski dla Lilki :)

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary