Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia

W kwietniu w Piekarni prowadzonej przez Amber piekliśmy chleb Kasi z bloga Smaki i Aromaty. Jest szybki w przygotowaniu, nawet wersja z zakwasem, a dzięki dodaniu drożdży rośnie wyjątkowo szybko. Piekłam dwa małe bochenki ( 2 x foremka o wym 11 x 22 cm  ). Ciasto wyrabiałam w robocie.  Chleby wyrosły bez problemu. Piekłam godzinę, a po wyjęciu z foremek, dopiekałam jeszcze  przez ok 15 minut. I tak wyszły trochę blade :) Zioła są mocno wyczuwalne, więc jeżeli w składzie jest jakieś za którym nie przepadacie - lepiej z niego zrezygnować. Chleb ma delikatny miąższ, jak dla mnie jest trochę mało słony, ale ponieważ jestem słonolubną więc to mało obiektywna opinia. Dobrze sprawdził się podpiekany w tosterze. 


Przepis cytuję od Amber

CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI

duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki

zaczyn:
4 łyżki mąki pszennej chlebowej (przez pomyłke gdałam zytnią)
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl letniej wody

Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.


zioła po 1 łyżeczce:
majeranek
kolendra
kminek
szałwia
tymianek
czarnuszka
cząber
rozmaryn
bazylia
oraz:
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli

Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.


ciasto właściwe:
500 g mąki chlebowej
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
 zaczyn drożdżowy
zalewa ziołowa
ok 1/2 szkl wody

Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.

Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C na 55-60 minut. Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.

Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.

Wersja przepisu bez zakwasu
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
Smacznego!






13 komentarzy:

  1. Dziury pierwsza klasa!
    Dziękuję za ten czas pachnący ziołami. :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pięknie Ci się upiekł!
    Mój też mało przypieczony i też mało słony, chociaż ja nie używam zasadniczo soli...
    U mnie zioła według gustu, więc nie ma problemu , że czegoś nie lubimy.
    W rezultacie chleb bardzo dobry, mało wymagający i dla każdego.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nam też brakowało soli...Ale tak to ok, chyba;-) Pięknie Ci wyrosły Beatko:-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Kapitalny chlebuś, dziękuję za wspólne pieczenie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo udany wypiek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
    Pozdrawiam
    Renata

    OdpowiedzUsuń
  6. Dziękuję za upieczenie z nami chlebka, bardzo urodziwy Ci wyszedł... co do soli, to ja właśnie odwrotnie - zawsze wolę mniej niż więcej, pozdrawiam:))

    OdpowiedzUsuń
  7. Piękne bochny się upiekły :-) Dzięki za wspólne wypiekanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Blady, nie blady ale bardzo ładny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Cudowny bochenek chleba, dziękuje za pyszne pieczenie :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo ładnie wyrośnięte chlebki ze smakowicie wyglądającym wnętrzem. Pozdrawiam i do kolejnego wspólnego pieczenia.

    OdpowiedzUsuń
  11. Beatko - chleb wygląda wspaniale :) pozdrawiam i do kolejnej piekarni :) M

    OdpowiedzUsuń
  12. Chleb prezentuje się wspaniale. Dziękuję za wspólne wypiekanie i do kolejnego spotkania!

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo apetyczny chlebek :).Dziękuję za wspólne pieczenie

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary