Chleb ziołowy z płatkami owsianymi - kwietniowa piekarnia
W kwietniu w Piekarni prowadzonej przez Amber piekliśmy chleb Kasi z bloga Smaki i Aromaty. Jest szybki w przygotowaniu, nawet wersja z zakwasem, a dzięki dodaniu drożdży rośnie wyjątkowo szybko. Piekłam dwa małe bochenki ( 2 x foremka o wym 11 x 22 cm ). Ciasto wyrabiałam w robocie. Chleby wyrosły bez problemu. Piekłam godzinę, a po wyjęciu z foremek, dopiekałam jeszcze przez ok 15 minut. I tak wyszły trochę blade :) Zioła są mocno wyczuwalne, więc jeżeli w składzie jest jakieś za którym nie przepadacie - lepiej z niego zrezygnować. Chleb ma delikatny miąższ, jak dla mnie jest trochę mało słony, ale ponieważ jestem słonolubną więc to mało obiektywna opinia. Dobrze sprawdził się podpiekany w tosterze.
Przepis cytuję od Amber
CHLEB ZIOŁOWY Z PŁATKAMI OWSIANYMI
duży bochen ok 1300g / forma 20x35cm/ lub 2 małe bochenki
zaczyn:
4 łyżki mąki pszennej chlebowej (przez pomyłke gdałam zytnią)
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
zioła po 1 łyżeczce:
majeranek
kolendra
kminek
szałwia
tymianek
czarnuszka
cząber
rozmaryn
bazylia
zaczyn:
4 łyżki mąki pszennej chlebowej (przez pomyłke gdałam zytnią)
20 g świeżych drożdży
1 łyżeczka cukru
1/2 szkl letniej wody
Wymieszać i przykryć i pozostawić na 15 minut.
zioła po 1 łyżeczce:
majeranek
kolendra
kminek
szałwia
tymianek
czarnuszka
cząber
rozmaryn
bazylia
oraz:
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
ciasto właściwe:
500 g mąki chlebowej
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
zaczyn drożdżowy
zalewa ziołowa
ok 1/2 szkl wody
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C na 55-60 minut. Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.
Wersja przepisu bez zakwasu
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu
1 łyżeczka soli
Zalać wszystko 1/2 szkl ciepłej wody i odstawić na 20 minut.
ciasto właściwe:
500 g mąki chlebowej
1/2 szklanki płatków owsianych
2 łyżki aktywnego zakwasu żytniego
zaczyn drożdżowy
zalewa ziołowa
ok 1/2 szkl wody
Wymieszać mąkę z płatkami, zaczynem, ziołami i wodą , wszystko dokładnie wymieszać. Nie trzeba długo wyrabiać, wystarczy 2 minuty do połączenia składników. Ciasto powinno być dosyć luźne ale nie lejące – jeśli jest zbyt zwarte, dolać więcej wody.
Formę natłuścić i wysypać płatkami owsianymi. Przełożyć ciasto (powinno sięgać do połowy wysokości), wyrównać powierzchnię mokrą dłonią i obsypać płatkami owsianymi. Przykryć ściereczką i odstawić na ok 1 godzinę, do podwojenia objętości.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180st C na 55-60 minut. Jeśli uznamy, że chleb jest za mało wypieczony, dopiec go przez kolejne 10 minut.
Wyjąć z piekarnika, po 5 minutach wyjąć z formy i wyłożyć na kratkę. Kroić po wystudzeniu.
Wersja przepisu bez zakwasu
Do zaczynu dodajemy 30 g świeżych drożdży. Do ciasta właściwego dodajemy 3/4 szklanki wody.
Smacznego!
Chleb ziołowy na blogach:
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Fabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
Stare gary
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Akacjowy blog
Apetyt na smaka
Bochen chleba
Codziennik kuchenny
Fabryka kuliarnych inspiracji
Grahamka, weka i kajzerka
Konwalie w kuchni
Kulinarna Maniusia
Kuchnia Gucia
Kuchennymi drzwiami
Leśny Zakątek
Moje kucharzenie
Moje małe czarowanie
nie-ład mAlutki
Nie tylko na słodko
Ogrody Babilonu
Przepisy na domowy ser i chleb
Smaki i Aromaty
Smakowity chleb
Stare gary
W mojej kuchni
W poszukiwaniu slowlife
Zacisze kuchenne
Dziury pierwsza klasa!
OdpowiedzUsuńDziękuję za ten czas pachnący ziołami. :)
Pięknie Ci się upiekł!
OdpowiedzUsuńMój też mało przypieczony i też mało słony, chociaż ja nie używam zasadniczo soli...
U mnie zioła według gustu, więc nie ma problemu , że czegoś nie lubimy.
W rezultacie chleb bardzo dobry, mało wymagający i dla każdego.
Nam też brakowało soli...Ale tak to ok, chyba;-) Pięknie Ci wyrosły Beatko:-)
OdpowiedzUsuńKapitalny chlebuś, dziękuję za wspólne pieczenie :)
OdpowiedzUsuńBardzo udany wypiek. Dziękuję za wspólne pieczenie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Renata
Dziękuję za upieczenie z nami chlebka, bardzo urodziwy Ci wyszedł... co do soli, to ja właśnie odwrotnie - zawsze wolę mniej niż więcej, pozdrawiam:))
OdpowiedzUsuńPiękne bochny się upiekły :-) Dzięki za wspólne wypiekanie :-)
OdpowiedzUsuńBlady, nie blady ale bardzo ładny :)
OdpowiedzUsuńCudowny bochenek chleba, dziękuje za pyszne pieczenie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie wyrośnięte chlebki ze smakowicie wyglądającym wnętrzem. Pozdrawiam i do kolejnego wspólnego pieczenia.
OdpowiedzUsuńBeatko - chleb wygląda wspaniale :) pozdrawiam i do kolejnej piekarni :) M
OdpowiedzUsuńChleb prezentuje się wspaniale. Dziękuję za wspólne wypiekanie i do kolejnego spotkania!
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczny chlebek :).Dziękuję za wspólne pieczenie
OdpowiedzUsuń