Chleb pszenno żytni z kefirem, czarnuszką i czosnkiem niedźwiedzim

Bardzo aromatyczny chleb. Czarnuszka jest intensywna i w smaku i zapachu, ja ją lubię, więc dodałam sporo. Można spokojnie dodać więcej liści czosnku niedźwiedziego. Chleb długo zachowuje świeżość, nie kruszy się. Można go upiec w foremce, ale moim zdaniem smaczniejszy jest gdy wyrasta w koszyku. Zagniatałam ciasto  techniką wg Emmanuela Hadjiandreou, którą poznałam przy okazji pieczenia chleba z burakiem  (zerknijcie na film –klik!). Nie udało mi się zrobić zdjęcia chleba w całości - lekko jeszcze ciepły, był przepyszny! 




składniki


340 g zakwasu żytniego

190 g mąki żytniej (najlepiej tej samej, z której jest zakwas)
120 g mąki pszennej typ 550
120 g mąki pszennej chlebowej
około 250 g kefiru
około 15 g soli (dość płaska łyżka stołowa)
9  - 10 liści czosnku niedżwiedziego

czarnuszka



przygotowanie


W misce wymieszać mąki i sól. Odstawić. W drugiej misce wymieszać zakwas i kefir. Do mokrej mieszanki składników dodać suchą i wymieszać razem do połączenia. Dodać posiekany czosnek niedźwiedzi i czarnuszkę, wymieszać. Odstawić na 10 minut.

Następnie stosować technikę zagniatania ciasta chlebowego wg Emmanuela Hadjiandreou: zagniatać przez 10 sekund i zostawiać na 10 minut. Powtórzyć ten proces 4 razy . Przykryć miskę z ciastem i zostawić na 1 godzinę w ciepłym miejscu. Koszyk do wyrastania wyłożyć ściereczką i wysypać mąką. Z ciasta uformować bochenek. Przełożyć do koszyka i zostawić do wyrośnięcia aż podwoi objętość. Może to trwać od 2 do 6 godzin. Kiedy chleb jest dobrze wyrośnięty, nagrzać piekarnik do 230 st. C, a na spód piekarnika wstawić naczynie z  wodą lub spryskać wodą ścianki piekarnikaWyrośnięty chleb naciąć skalpelem lub żyletką i wyłożyć na ciepłą blachę, wstawić do piekarnika. Piec w 230 st.C 10 min, zmniejszyć temperaturę do 200 st C , piec kolejne 10 min, zmniejszyć temperaturę do 180 st. C i piec 40 minut, aż postukany w dno wydaje głuchy dźwięk. Studzić na kratce. Smacznego!






6 komentarzy:

  1. Pobubiłam się :(. Jak to jest z nacięciem ? Skoro ma być zrobione przed wyłożeniem na blachę, to jakim sposobem wyłożyć potem ten nacięty chleb ? Myślałam, że chleby z koszyczka odwraca się i wtedy spód znajduje się na wierzchu. Proszę mnie oświecić :).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Napisałam niejasno. Chleb z koszyczka przekładam na łopatę wyłożoną najczęściej papierem do pieczenia robię to tak że łopatą przykrywam koszyk i odwracam, chleb zostaje na łopacie a koszyk zdejmuję. Chleb nacinam i z łopaty zsuwam na blachę lub kamień w piekarniku. Tak wygodniej a i piekarnik krócej otwarty. Dzięki za zwrócenie uwagi, uzupełnię . Pozdrawiam

      Usuń
  2. I mamy jasność :). Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, nie mam liści czosnku niedźwiedziego tylko suszony, ile go dodać do chleba? Pozdrawiam Joanna

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzień dobry, suszony czosnek niedźwiedzi ma zupełnie inny smak niż świeży, ale oczywiście można go zastosować. Zwykle sypię takie dodatki "na oko", sądzę ze ok 2 łyżeczek wystarczy. A może po prostu dodać jakieś inne ulubione świeże zioła? Pozdrawiam

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarze. Jeśli zostawiasz komentarz jako użytkownik anonimowy, podaj, proszę, imię lub pseudonim. Pozdrawiam

Copyright © 2013-2019 Stare Gary