Niebieskie jajka faszerowane bryndzą i pomidorami
No, po prostu śliczne jaja! I żadnych sztucznych barwników! Faszerowałam je bryndzą, ale sądzę że najprostszy farsz ze szczypiorkiem lub łososiem też byłby dobry. A jajka są tak ładne, że właściwie można je podać bez żadnych dodatków.
składniki
do farbowania:
- mała czerwona kapusta (ok 500 g)
- 1000 ml wody
- 2 łyżki octu
- 1 łyżka soli
- 6 ugotowanych jajek
- 2 łyżki posiekanego koperku + koperek do przybrania
- 1 nieduża szalotka - drobno pokrojona
- 6 łyżeczek bryndzy
- 6 suszonych pomidorów z oleju
- sól, pieprz
- majonez lub jogurt - opcjonalnie
przygotowanie
Przygotować wywar z kapusty. Liście kapusty poodcinać, ułożyć w garnku, zalać wodą, dodać sól i ocet. Zagotować, gotować na niewielkim ogniu przez 30 minut. Z gotowego wywaru wyjąć liście, włożyć do niego ugotowane, obrane jajka. Trzymać tak długo aż uzyskają kolor odpowiednio intensywny. Po godzinie moje jajka już były niebieskie.
Po ufarbowaniu jajka przekroić na pół, wyjąć żółtka. Koperek drobno posiekać. Do blendera włożyć żółtka, suszone pomidory, bryndzę, szalotkę. Wszystko zmiksować, przełożyć do miski, wymieszać z koperkiem, jeżeli masa wydaje się nam zbyt gęsta możemy dodać trochę majonezu lub gęstego jogurtu. Doprawić solą i pieprzem, do smaku. Farszem napełniać połówki jajek. Przybrać koperkiem. Smacznego!
Ewa. Z czerwonej kapusty wychodzą niebieskie jaja??? Cudne!!!!
OdpowiedzUsuńTak! Możne też w skorupkach zrobić, też będzie niebieskio
UsuńPrzepiękny kolorek Ci wyszedł. Robiłam je rok temu, były hitem wielkanocnego stołu.
OdpowiedzUsuńKolor faktycznie super!
UsuńDla hecy, zrobiłem test, czy da się zafarbować ugotowane, przekrojone już połówki jajek pozbawione żółtek. Wynik znakomity - wychodzą całe niebieskie, to dopiero będą jaja na Wielkanoc:D
OdpowiedzUsuńsuper pomysł, niebieskich świąt zatem życzę ;)
OdpowiedzUsuń