Mazurek czekoladowy
Wielkanoc się zbliża. To drugi z mazurków zawsze pojawiających się na moim wielkanocnym stole. Łatwy do zrobienia, masa marcepanowa jest dobrym dodatkiem, ale i bez niej mazurek będzie smaczny.
Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony, to jedne z najsłodszych ciast , przynajmniej tak było w moim rodzinnym domu - a takie słodkie ciasta to nie moja bajka. Tak więc trochę kocham , trochę nienawidzę...
Mazurki to takie ciasta które budzą we mnie ambiwalentne uczucia - lubię je bo są ładne, szybkie do zrobienia i na wielkanocnym śniadaniu są od zawsze. Z drugiej strony, to jedne z najsłodszych ciast , przynajmniej tak było w moim rodzinnym domu - a takie słodkie ciasta to nie moja bajka. Tak więc trochę kocham , trochę nienawidzę...
składniki
ciasto:- 300 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 175 g masła
- 2 żółtka
- szczypta soli
Masa czekoladowa:
dodatkowo - gotowa masa marcepanowa
Ciasto - wszystkie składniki wyrabiać w malakserze, tak długo aż utworzą kulę. Owinąć folią i włożyć do lodówki na ok godzinę. Po tym czasie wyjąć, kawałek cista odciąć - zrobimy z niego brzeg - resztę rozwałkować na niezbyt gruby placek (ok. 1 cm) o dowolnym kształcie. Z odłożonego kawałka ciasta uformować wyższy brzeg. Ciasto ułożyć na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, nakłuć widelcem. Piec około 25 minut na złoty kolor w temp. 190°C.
- 100 g mlecznej czekolady
- 40 ml śmietany kremówki - 30% lub 36%
dodatkowo - gotowa masa marcepanowa
migdały, rodzynki
przygotowanie
W międzyczasie przygotować czekoladową masę w kąpieli wodnej : czekoladę połamać , włożyć do rondelka lub metalowej miski, dolać śmietankę. W większym garnku zagotować wodę, na nim postawić garnek z czekoladą, mieszać aż cała czekolada się rozpuści.
Na upieczony blat wyłożyć warstwę cieniutko pokrojonej masy marcepanowej - kroiłam przy pomocy obieraczki do warzyw. Na tak przygotowanym spodzie rozprowadzić równą warstwę masy czekoladowej. Przybrać dowolnie np. migdałami, rodzynkami, marcepanem. Smacznego!
Marcepan i czekolada - bardzo smacznie! Beatka, mazurek nie musi być wcale za słodki, nie dodawaj do kruchego spodu cukru! Pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńWeroniko, masz rację! To pewnie lata nawyków, zmieniam od tego roku :)
UsuńNiedługo święta więc warto wypróbować przepis :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńMam nadzieję ze się uda! Wesołych Świąt!
UsuńHa ! Wiedziałam,że u p.Beaty znajdę pomoc :-) Tym właśnie mazurkiem zaskoczę samą siebie i rodzinkę. To będzie mój pierwszy w życiu mazurek. Pozdrawiam i życzę wspaniałych Świąt AD 2017. Aga
OdpowiedzUsuńDziękuję i również życzę świąt jak najmilszych! A przy okazji polecam mazurek pomarańczowy - to mój ulubiony ;) http://staregary.blogspot.com/2016/03/mazurek-pomaranczowy.html
Usuń