Pyry z Gzikiem - Regionalne Smaki, luty
Luty w Regionalnych Smakach (akcji prowadzonej przez Renatę na blogu Codziennik Kuchenny) to Pyry z Gzikiem - czyli ziemniaki z twarogiem - potrawa kuchni wielkopolskiej. Lubię i pyry i gzik i Wielkopolskę. Nie bez powodu - zjadając obiadowe pyry i gzik, myślałam o Tacie który z tamtych stron pochodził :)
Przepis cytuję za Renią. Oprócz wymienionych składników, dodałam do twarogu drobno pokrojone rzodkiewki, a wszystko popiłam domowym, zsiadłym mlekiem. Prosto i pysznie!
Składniki:
6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
1 mała cebula
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
6 ziemniaków (o podobnej wielkości)
20 dkg twarogu półtłustego (w kostce)
150 ml kwaśnej śmietany (12-18 %) lub jogurtu naturalnego albo mleka
1 mała cebula
szczypiorek
sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem masła.
Smacznego!
Ziemniaki umyć i ugotować w mundurkach do miękkości.
Twaróg rozgnieść widelcem, dodać śmietanę, drobno pokrojoną cebulę i szczypiorek. Twaróg utrzeć na gładką i dosyć rzadką masę. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.
Ugotowane ziemniaki, przekroić na pół podawać z twarogiem (Gzikiem) i kawałkiem masła.
Smacznego!
Pyry z gzikiem znajdziecie na blogach:
Pyszności! Wpraszam się na wielkopolski obiadek!
OdpowiedzUsuńMiło było razem gotować! Pozdrawiam
W końcu w prostocie siła! :)
OdpowiedzUsuńReniu, mój tata Poznaniak, babcia do dziś tam mieszka, a dziadek od strony mamy Wielkopolanin. :)) I jak mam nie kochać pyrów z gzikiem? :)
Ale smakowicie wyglądają pyry z gzikiem, w Twoim wykonaniu. Dziękuję za wspólne gotowanie.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie
Renata
Znowu mnie naszło na Pyry z Gzikiem, czekam na młode ziemniaczki....sorry, pyry i znowu zrobię. Dziękuję za wspólne pichcenie :-)
OdpowiedzUsuńMniam.Ale pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńDzięki za wspólne pichcenie .
Bardzo tradycyjne danie, ale sposób podania ciekawy :)
OdpowiedzUsuńPyry z gzikiem to klasyka kuchni regionalnej! Właśnie takie smaki mają szansę na wygraną w naszym konkursie kulinarnym. Wystarczy, że dodasz do wpisu grafikę konkursową i kilka zdań od siebie (info dostępne na stronie https://e-turysta.net/konkurs-kulinarny/), a będziesz mogła wygrać chociażby aparat cyfrowy i promocję na Smaker.pl. Pozdrawiam i powodzenia! :)
OdpowiedzUsuń