Łosoś marynowany w cytrynie
Znakomita skandynawska przystawka. Tak marynowany łosoś jest wyjątkowo smaczny a bardzo prosty do zrobienia. Ważne aby ryba była jak najświeższa. Użyłam soku z butelki, tak było wygodniej. Mój łosoś stał w lodówce, już w oleju, ponad tydzień, cały czas tak samo pyszny! Polecam!
Przepis szefa kuchni Michała Koteckiego
500 g świeżego fileta z łososia
500 ml soku z cytryny lub soku cytrynowego cytrynki z butelki
100 g białej cebuli.
50 g zielonego, marynowanego pieprzu.
500 ml oleju ( użyłam słonecznikowego)
sól.
czarny, mielony, pieprz.
Przygotowanie
500 ml soku z cytryny lub soku cytrynowego cytrynki z butelki
100 g białej cebuli.
50 g zielonego, marynowanego pieprzu.
500 ml oleju ( użyłam słonecznikowego)
sól.
czarny, mielony, pieprz.
Przygotowanie
Łososia opłukać i osuszyć. Przy pomocy bardzo ostrego noża skrawać ukośnie, jak najcieńsze plastry ryby - zaczynać krojenie od strony gdzie była głowa. Skórę wyrzucić. Wlać do miski sok z cytryny, dodać sól i pieprz, dobrze wymieszać. Zalewa powinna być lekko przesolona. Tak przygotowanym sokiem zalewamy płaty łososia - musi być całkowicie przykryty płynem. Miskę przykryć np folią i wstawić do lodówki. Po upływie 12 godzin łososia przecedzić na sito, odlewając sok.
Cebulę pokroić w cienkie plastry, przelać wrzątkiem, wystudzić. W słoiku odpowiedniej wielkości układać warstwami łososia, cebulę, przesypywać marynowanym pieprzem. Całość zalać olejem. Wstawić na parę godzin do lodówki.
Wyłożyć na talerz, po lekkim osączeniu, przybrać marynowana cebulą i pieprzem z zalewy.
Podawać z białym pieczywem lub grzankami. Smacznego!
Ewa. Już sie robi
OdpowiedzUsuńTy to jesteś ekspresowa! :)
UsuńEwa. I się zrobiło. Łosoś ma fajny, wytrawny smak, dla mnie, lubiacej raczej słodkie smaki, jest zbyt wytrawny, ale pod wódeczke i na zaostrzenie apetytu jest bardzo OK. Super właśnie z grzankami!!!
OdpowiedzUsuńFakt, słodkiego to w nim nie uświadczysz :) Ale dobrze, że taki też smakował
UsuńTo samo można zrobić z okoniem, nawet jest to smaczniejsze, tylko po co ten olej? Powinno się to posypać koperkiem drobno posiekanym. :)
OdpowiedzUsuńZ okoniem nie próbowałam, jak będę miała możliwość okonia dopaść - dam mu szansę ;) A w oleju dobrze sie przechowuje. Pozdrawiam
UsuńProsty przepis ale wychodzi z tego bardzo smaczne danie. Od siebie dodam jeszcze że warto wybrać ze sklepu tego droższego łososia, który nie jest chodowlany a pochodzi z połowu.
OdpowiedzUsuń